Συναγερμός. Σε παγκόσμια πανδημία εξελίσσεται ο ιός Ζίκα

Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν υποστήριξε δημοσίως σε ενημέρωση στη Γενεύη ότι ο ιός θα πλήξει περίπου τρία με τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική και 1,5 εκατ. πολιτών μόνο στη Βραζιλία, όπου σε λιγότερο από ένα έτος έχουν γεννηθεί 4.000 παιδιά με μικροκεφαλία. Παράλληλα εξέφραζε τη βαθιά της ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

«Το επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλό, όπως και το επίπεδο της αβεβαιότητας. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρέπει να λάβουμε γρήγορα απαντήσεις. Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη επιτροπή, στη Γενεύη την 1η Φεβρουαρίου», τόνισε η Μάργκαρετ Τσαν. «Το περασμένο έτος, ο ιός είχε εντοπιστεί στην Αμερική, ενώ τώρα η εξάπλωσή του είναι «εκρηκτική»», πρόσθεσε η ίδια.

Ταυτόχρονα, Αμερικανοί επιστήμονες καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, επισημαίνοντας ότι ο «Ζίκα» μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία. Όσο για το εμβόλιο κατά του ιού, υπογράμμιζαν πως αν μπορεί να δοκιμαστεί σε δύο χρόνια, η διάθεσή του στο ευρύ κοινό αναμένεται σε δέκα χρόνια.

seleo.gr-Ygeia

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: