Συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς για το προσφυγικό και την αξιολόγηση

Με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της ΕΕ.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό.
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.
Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Παρόλο που η Αθήνα απορρίπτει τις παραινέσεις, εντούτοις τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν, διά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένουν ότι χρειάζονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.
Το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη εν όψει της Συνόδου, αλλά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.
Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν και ολιγόωρη κατ” ιδίαν συνάντηση αργότερα στις Βρυξέλλες.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: