Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολαντ και Νταβούτογλου την Πέμπτη

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως και με Αυστριακό αξιωματούχο, προετοιμάζεται τις τελευταίες ώρες ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάδειξη της ανάγκης να υλοποιήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, και την αναθέρμανση της προσήλωσης στον ευρωπαϊκό χάρτη για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, την ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία και τη «διευκρίνιση» των πτυχών που αφορούν τις περιπολίες στο Αιγαίο. Είναι αυτονόητο ότι το κεντρικό αίτημα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και να απομονωθούν οι φωνές που θέλουν δράσεις μέσω φραχτών, θα υπογραμμιστεί σε κάθε μία από τις συναντήσεις και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής.

«Όπλο» στα χέρια του πρωθυπουργού θα είναι και τα έτοιμα (4 από τα 5) hotspots στα ελληνικά νησιά.όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Το hotspot, της Κω, σύμφωνα με τον υπουργό θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, όπως είπε.

«Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε: «κεντρικός στόχος της Ελλάδας, που έγινε αποδεκτός από το ΝΑΤΟ, είναι να μην αποπλέουν οι βάρκες από τα τουρκικά παράλια αλλά να εμποδίζονται εκεί. Εκείνοι που θα διασώζονται είτε από τις ελληνικές είτε από τις τουρκικές αρχές θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται για τις χειρότερες εκδοχές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: