Συμμαχίες για το χρέος και διαβεβαιώσεις για επενδυτές από τον Τσίπρα

Συμμαχίες για το χρέος και διαβεβαιώσεις για επενδυτές από τον Τσίπρα

Με το χρέος να βρίσκεται εκ νέου στην κορυφή της ατζέντας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε και την παρουσία του στο άτυπο ντιμπέιτ με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Global Clinton Initiative. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του στις ΗΠΑ με στόχο την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων συμμάχων στην επικείμενη «μάχη» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε και από βήματος του ΟΗΕ ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σε ρόλο δημοσιογράφου επιχείρησε να αποκρυσταλλώσει τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα της χώρας και την έξοδό της από την κρίση μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος της τρίτης δανειακής σύμβασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία εξασφάλισε για τη χώρα στις 13 Ιουλίου, παραδεχόμενος ότι έχει δυσκολίες αλλά θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό. Επιπλέον, επιχείρησε να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα σταθερότητας προς τους ξένους επενδυτές, διαμηνύοντας με σιγουριά ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες του κόσμου για επενδύσεις.

Στη συζήτηση που είχε θέμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη», το κλίμα ήταν σαφώς υπέρ της Ελλάδας με τους συνομιλητές να βάλλουν κατά της γερμανοκεντρικής πολιτικής της λιτότητας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας. Έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε.

«Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», είπε, λέγοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδωθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.

Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπρας.

Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια, κατέληξε.

Της τηλεμαχίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, η οποία προλόγισε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και μεταδόθηκε live από το CNN, είχε προηγηθεί το ντιμπέιτ της επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόσεφ Στίγκλιτς και ακολούθησε αυτή του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Στο κοινό αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου,  ο οποίος είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Σημαντικές επαφές και στο βάθος… Ομπάμα

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές επαφές με ηγέτες ξένων κρατών, με αντικείμενο τόσο την εξέλιξη της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, όσο και την προσέλκυση επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο θα συζητήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Το ενδιαφέρον όλων ωστόσο στρέφεται στην δεξίωση που θα παραχωρήσει για τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών ο Μπαράκ Ομπάμα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές να καταβάλουν αγώνα δρόμου μέχρι και την τελευταία στιγμή για μία συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών τετ α τετ.

 

newsbeast.gr-politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: