Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ και Τυνησίας για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος της Τυνησίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι διακινητές ανθρώπων, ανακοίνωσαν η τυνησιακή προεδρία και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μαζί με τον πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ.

Οι υπογράφοντες συμφώνησαν να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο πακέτο εταιρικής σχέσης που ανακοινώθηκε από κοινού στις 11 Ιουνίου. Η Τυνησία έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο αφετηρίας για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το μνημόνιο που υπογράφηκε περιέχει «συμφωνίες για τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής» των μεταναστών.

Το μνημόνιο κατανόησης καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.

Ο ενισχυμένος πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας πριν από το τέλος του έτους θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των πολιτικών και θεσμικών δεσμών, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση κοινών διεθνών προκλήσεων και τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε και στο ναυάγιο στην Πύλο λέγοντας ότι «το τραγικό ναυάγιο πριν από μερικές εβδομάδες, στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν μία ακόμη έκκληση για δράση. Πρέπει να πατάξουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών. Εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία και πρέπει να σπάσουμε το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Επομένως, θα συνεργαστούμε με την Τυνησία για μια Επιχειρησιακή Σύμπραξη κατά της διακίνησης». Επίσης, εστίασε στην αύξηση του συντονισμού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της διακίνησης, τις επιστροφές και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως σημείωσε.

«Για αυτό, θα διαθέσουμε πάνω από 100 εκ. ευρώ χρηματοδότησης από ΕΕ. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο μας για τη διευκόλυνση της νόμιμης τακτικής μετανάστευσης» προσέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε ότι «η σχέση συνεργασίας με την Τυνησία αποτελεί υπόδειγμα για νέες σχέσεις συνεργασίας με τους γείτονες της βόρειας Αφρικής».

«Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα αποτελεί σημαντικό αποτέλεσμα, χάρη σε μια ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε, ακόμη την ερχόμενη Κυριακή, 23 Ιουλίου, στη Ρώμη πρόκειται να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά με την Τυνησία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης. Πρόκειται για αποτέλεσμα το οποίο, μέχρι πριν από λίγους μήνες, έμοιαζε αδύνατο», πρόσθεσε η Μελόνι.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: