Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τροπολογία για λαθρεμπόριο

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω της οποίας επιχειρείται να ρυθμιστεί ζήτημα προστίμων κρατικών φορέων που βρίσκονται σε κατάσταση αποκρατικοποίησης.

Όπως φωτογράφησε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, και παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, η τροπολογία άφορα τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», απάντησε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του αρχηγού της ΝΔ ήταν πως η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή.

«Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ;. Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Γιατί δεν τη λέτε; Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία. Είστε υπόλογος γιατί αφήνετε σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόριο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την απόσυρση της τροπολογίας, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση. Να γίνει κανονικά η διαδικασία, και θα αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους», υπογράμμισε ακόμα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με 149 επί των παρόντων να ψηφίζουν «ναι» και 97 «όχι».

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: