Στρατιωτική θητεία: Πότε και πώς θα γίνει η αύξηση στους 12 μήνες

Τι θα γίνει με όσους ήδη υπηρετούν

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Έτσι, από 1ης Ιανουαρίου, η διάρκεια της στρατιωτική θητείας θα διαμορφωθεί οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, είτε κληθούν για κατάταξη στον Στρατό, είτε στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία.

Ο λόγος που η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, είναι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Σήμερα, η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό είναι εννέα μήνες για όσους Έλληνες υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει 12μηνη για όλους. Έτσι, οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Τελικά τι ισχύει για όσους ήδη υπηρετούν;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, για τους ήδη υπηρετούντες οπλίτες, ναύτες και σμηνίτες δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Πιθανολογείται ότι θα γίνει διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας που θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες την 1η Ιανουαρίου του 2021. Έτσι, όσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες. Όσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν 90 ημέρες επιπλέον.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: