Στρατιωτική θητεία: Όλο το χρονοδιάγραμμα και το φινλανδικό μοντέλο – Τι θα γίνει με το όριο θητείας

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο Νίκος Δένδιας, τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας, φεύγοντας από το στρατό, να έχει κάποιες δεξιότητες, οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο»,τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις αλλαγές που φέρνει το φινλανδικό μοντέλο, ενώ, ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή, έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες, ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή, που λέγεται Ρωσία. Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά, όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή, που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί, πραγματικά, αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας· επίσης, αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα, πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα».

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ακολουθήστε το Newsbeast στο Viber και μάθετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕνοπλες Δυναμειςστρατιωτικη θητεια
Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: