Στην Αθήνα σήμερα και αύριο ο Μοσκοβισί, την Τετάρτη ο Σούλτς

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετά την αναβολή της επίσκεψής του στις 14 Οκτωβρίου, λόγω του θανάτου της μητέρας του, «θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη και Τετάρτη και θα συναντήσει τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να συζητηθεί η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος και να ενημερωθεί» ανέφερε η εκπρόσωπός του.

Για τις 18:30, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Π. Μοσκοβισί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της. «Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πιέρ Μοσκοβισί θα ξεκαθαρίσει ότι η σύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης συνεχίζει και ισχύει. Θα ζητήσει επιτάχυνση των νομοθετημάτων και θα μεταφέρει τις επιφυλάξεις των αρμόδιων στελεχών που διεξάγουν τους ελέγχους για το αν και κατά πόσο νομοθέτηση και εφαρμογή ταυτίζονται. Για παν ενδεχόμενο θα ξεκαθαρίσει ότι το προαπαιτούμενο δεν είναι μόνο η νομοθέτηση, αλλά και η υποβολή χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής.

Σε σχέση με το τελευταίο θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ασφαλιστικό. Θα υπενθυμίσει ποια είναι η συμφωνία, με τι πρέπει να μοιάζει το τελικό προϊόν και θα παραπέμψει στην τρόικα για τα περαιτέρω.

Το ίδιο θα επιχειρήσει και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους ίδιους τους διαπραγματευτές τις κρίσιμες νύχτες του δραματικού καλοκαιριού που μας πέρασε.

Τέλος, ο επίτροπος θα επαναλάβει τη δέσμευση των εταίρων της χώρας στην ΕΕ να δουν το θέμα του χρέους, όταν τελειώσει η αξιολόγηση και μόνο στο κομμάτι του, που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του (δηλαδή για το τμήμα μετά το 2025).

Η επίσκεψη έχει μεταξύ άλλων και τον στόχο να πάρουν οι αγορές το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο και να αρχίσει να χτίζει το ελληνικό επιχείρημα όταν η χώρα προσπαθήσει να ξαναχτυπήσει την πόρτα των αγορών μέσα στο 2016.

Απο την πλευρά της η κυβέρνηση, προτίθεται να ζητήσει την στήριξη της Γαλλίας και του επιτρόπου Οικονομικών για το «αδιέξοδο» σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια και να διασφαλίσει μια θετική, υποστηρικτική στάση του Γάλλου υπ. Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στο επικείμενο Eurogroup

«Δίνουμε μεγάλο βάρος στην επίσκεψη Μοσκοβισί, ώστε να βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει απεμπλοκή στο πολιτικό πεδίο για την α” κατοικία», έλεγαν πηγές του Μαξίμου

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκου κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Σουλτς το πρωί της Τετάρτης και, σύμφωνα με την «Αυγή»,θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν την αναχώρηση προσφύγων για το Λουξεμβούργο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον Βοτανικό και το Γαλάτσι, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Την Πέμπτη οι δυο πολιτικοί θα βρεθούν στη Μυτιλήνη, ώστε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος να δει από κοντά τα προβλήματα καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: