Στήλη με τα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Στις 20/4/2016 στο περιστύλιο του κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στα πλαίσια μιας σεμνής τελετής μνήμης και τιμής των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας έκανε τα αποκαλυπτήρια στήλης με τα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο χαιρετισμό του  ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης τόνισε μεταξύ άλλων:

Εβδομήντα πέντε χρόνια είναι αρκετά έως πάρα πολλά για να δημιουργούν ενοχές σε όλους και σε όλες εμάς από τις πτέρυγες της Βουλής που είμαστε παρόντες και παρούσες. Γιατί εβδομήντα πέντε χρόνια είναι μια πολύ μεγάλη ιστορική παρένθεση, που θα έπρεπε να είχε καλυφθεί πολύ πιο έγκαιρα μέσα από την αυτονόητη τιμή που έπρεπε να είχε αποδοθεί στους συναδέλφους μας οι οποίοι υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας….

…Συνάδελφοί μας ήταν ο Δανιήλ Αλλαλούφ, ασφαλιστής το επάγγελμα, που θανατώθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο Ζακ Βεντούρα, δημοσιογράφος, που εξοντώθηκε επίσης στο Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο Μισέλ Καζές, τυπογράφος, που εκτελέστηκε με άλλους 27 Αναφιώτες στις 30 Δεκεμβρίου του ’42 στο Κόκκινο Σπίτι του συνοικισμού Δόξας ως αντίποινα για σαμποτάζ στον σιδηροδρομικό σταθμό Γουμένισσας, ο Λεόν Γκατένιο, που εξοντώθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο Μιντές Μπενσαντζή, δημοσιογράφος, που εξοντώθηκε στο Άουσβιτς, Ισαάκ Σιακκή, έμπορος, που επίσης εξοντώθηκε στο Άουσβιτς, Δαυίδ Σουλάμ, επαγγελματίας, που εκτελέστηκε ως αντίποινα για υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και οπλισμό του ιταλικού στρατού, και ο Αλβέρτος Τσενίο, έμπορος, που και αυτός εξοντώθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου…

… η σημερινή παρουσία μας εδώ και η στήλη αυτή, η οποία θα μείνει για πάντα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι η ελάχιστη τιμή που πρέπει να αποδώσουμε –επαναλαμβάνω έστω και πολύ καθυστερημένα– για τη μεγάλη αυτή θυσία. Και με την ευχή, με τη θέληση όλων μας, ποτέ πια, ποτέ ξανά, να μην υπάρξουν τέτοιες θηριωδίες, να μην υπάρξουν θύματα για τα οποία θα χρειαστεί μετά από χρόνια, λίγα ή πολλά δεν παίζει ρόλο, να ανεγείρονται στήλες για να τιμηθούν οι θυσίες τους…..

Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και άλλοι εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινοτήτων και οργανισμών.

Ακολούθησε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών με θέμα: «Ιστορική Μνήμη και Χρέος Παρουσίαση Βιβλίων Ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις οφειλές».

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: