Σουηδία – Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – FT: «Όχι» της Άγκυρας σε πρόσκληση του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες

Η Άγκυρα ζήτησε σήμερα «γραπτές εγγυήσεις» από τις δυο χώρες για την άρση των ανησυχιών που εκφράζει — Μια τριμερής συνάντηση με τη διαμεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ο «απώτερος στόχος… αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί» δηλώνει αξιωματούχος της Συμμαχίας

Η Τουρκία απέρριψε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία με στόχο την εξεύρεση λύσης στην αντίθεση που έχει εκφράσει η Άγκυρα στις αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στη Συμμαχία, ανέφεραν οι Financial Times.

Η Άγκυρα απαίτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της σχετικά με την τρομοκρατία, προτού συμφωνήσει σε συνομιλίες υπό διαμεσολάβηση, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία μέσω διμερών συνομιλιών με κάθε χώρα.

Μια τριμερής συνάντηση με τη διαμεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ο «απώτερος στόχος… αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της συμμαχίας στους Financial Times, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και «την έλλειψη σαφήνειας» όσον αφορά τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τους δύο αιτούντες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη την απαίτησή του για παραχωρήσεις από τις δύο σκανδιναβικές χώρες. «Μέχρι η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν σαφή, συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σίγουρα δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας στο θέμα του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτυχία διεξαγωγής τριμερών συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία, όπου έχουν γίνει συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: