Σου έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Έχουμε τον τρόπο να το διορθώσεις


Το πιπέρι είναι από τα πιο βασικά μπαχαρικά στη μαγειρική, αλλάζει τελείως τη γεύση του φαγητού και η προσθήκη του μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο, ωστόσο αν σου πέσει παραπάνω μπορεί να το καταστρέψει.

Αν είσαι λάτρης των πικάντικων φαγητών αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά αν δεν αντέχεις τα καυτερά φαγητά τότε ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να επαναφέρεις την ισορροπία στις γεύσεις του πιάτου που ετοίμασες.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν αν ρίξεις περισσότερο πιπέρι στο φαγητό; Αρχικά μπορείς να αφαιρέσεις με ένα κουτάλι (αν δεν έχεις ήδη ανακατέψει τη σάλτσα) το πιπέρι που δεν έχει λιώσει ή να στραγγίξεις το φαγητό και να το μεταφέρεις σε μια άλλη κατσαρόλα- αν π.χ κάνεις φασολάκια, μπορείς να τα σουρώσεις και να φτιάξεις από την αρχή τη σάλτσα. Σε περίπτωση που μαγειρεύεις σούπα, λίγο έξτρα νερό και μια πατάτα μέσα στην κατσαρόλα όταν βράζει ο ζωμός μπορεί να κάνει θαύματα (η πατάτα θα απορροφήσει το παραπάνω πιπέρι).

Για πιο hardcore καταστάσεις μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips.

1. Πρόσθεσε ζάχαρη

Η γλώσσα μας γεύεται πρώτα τις γλυκές γεύσεις, οπότε όταν προσθέσεις ζάχαρη σε ένα καυτερό φαγητό θα μειώσεις αισθητά την έντασή του. Καρότα, ντομάτα ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό λαχανικό μπορεί να σώσει μια σούπα (αν δεν θέλεις να ρίξεις κρυσταλλική ζάχαρη) και το μέλι μπορεί να διορθώσει ψητά κρέατα.

2. Πρόσθεσε λίπος

Το λίπος εξουδετερώνει το πιπέρι γιατί αλλοιώνει τα ένζυμα που του δίνουν την πικάντικη γεύση οπότε σε ένα μαγειρευτό φαγητό μπορείς να προσθέσεις τυρί, λίγο γάλα καρύδας σε κάτι που φτιάχνεις σε τηγάνι και κρέμα γάλακτος ή τυρί σε σούπες. Το ελαιόλαδο μπορεί να σώσει μια μακαρονάδα/ λαζάνια κλπ.

3. Πρόσθεσε κάτι όξινο

Στη χημεία βάση καλείται κάθε χημική ένωση που εξουδετερώνει ένα οξύ- το πιπέρι είναι βάση, οπότε λίγο ξύδι, χυμός λεμονιού ή lime θα εξουδετερώσει την έντασή του και θα σώσει το φαγητό σου. Φυσικά θα πρέπει να σκεφτείς τι θα προσθέσεις, καθώς το κάθε φαγητό έχει διαφορετικές ανάγκες- το μηλόξυδο είναι ιδανικό για χοιρινό κρέας, το λεμόνι για σως και το βαλσάμικο για σούπες και σάλτσες.


Πηγή - idiva.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: