Σκάνδαλο στη Νότια Αφρική – Μυστηριώδης κλοπή εκατομμυρίων που έκρυβε ο πρόεδρος Ραμαφόζα στον… καναπέ του

Τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) στη Νότια Αφρική ανέβαλαν τη λήψη απόφασης για το αν ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα θα πρέπει να παραμείνει στο αξίωμά του, έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το μέλλον του Ραμαφόζα διακυβεύεται αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα, την Τετάρτη, έκθεση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι έκρυβε εκατομμύρια δολάρια, σε μετρητά, στο ιδιωτικό αγρόκτημά του και δεν κατήγγειλε καν ότι κλάπηκαν το 2020.

Η ύπαρξη των μετρητών στη φάρμα εκτροφής βοοειδών Φάλα Φάλα και το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν ανέφερε στην αστυνομία τη διάρρηξη έγιναν γνωστά μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Ραμαφόζα, ο οποίος δεν μετείχε στη σημερινή συνεδρίαση, αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε παράπτωμα και δεν του έχει ασκηθεί δίωξη. Υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν πολύ λιγότερα από τα 4-8 εκατομμύρια που αναφέρονται στον Τύπο και ότι προέρχονταν από την πώληση ζώων.

Μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ANC, ο γενικός ταμίας του κόμματος, Πολ Μασατίλε, είπε ότι η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει πριν από τις 6 Δεκεμβρίου για να συζητήσει το θέμα. Τα συμπεράσματα της έρευνας πρόκειται να συζητηθούν εκείνη την ημέρα στο Κοινοβούλιο.

Υπόθεση «Farmgate»

Η υπόθεση μπορεί να χρονολογείται από το 2020 αλλά αναδύθηκε και πάλι πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Νότια Αφρική. Όλα ξεκίνησαν με μια διάρρηξη.

Ο Ραμαφόζα, πλούσιος επιχειρηματίας προτού να εκλεγεί πρόεδρος, διαθέτει μεταξύ άλλων και το αγρόκτημα Φάλα Φάλα όπου υπάρχει μια κατοικία και εκτρέφονται ζώα. Τον Φεβρουάριο του 2020, διαρρήκτες, πιθανόν σε συνεννόηση με κάποιον εργαζόμενο στο κτήμα, μπήκαν στο σπίτι. Ο πρόεδρος εκείνη την ημέρα έλειπε στην Αντίς Αμπέμπα για τη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι εισβολείς ανακάλυψαν τα μετρητά κρυμμένα σε έναν καναπέ της κατοικίας και διέφυγαν με τη λεία τους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: