Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα

Στη συνάντηση Μέρκελ–Λαγκάρντ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην Αθήνα δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην γερμανική πρωτεύουσα και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συνάντηση των δύο κυριών, τα οποία θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες υπό τη σκιά των διαρροών στον ιστότοπο Wikileaks ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, μέσα σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εντός τους Απριλίου. Το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς, όπως αποτυπώθηκε στο ΕuroWorking Group της περασμένης Παρασκευής, η απόσταση που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων είναι μεγάλη. Για το ΔΝΤ -όπως επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία- βρισκόμαστε ακόμα«πολύ μακριά από συμφωνία», αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τη μεταρρύθμιση στον φόρο εισοδήματος, όλα τα υπόλοιπα μέτωπα τα θεωρεί ανοιχτά.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό, ενώ χθες στην πρώτη συνάντηση – η οποία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα λόγω των διαρροών-καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις των επόμενων επτά ημερών. Η επόμενη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους πιστωτές αναμένεται αύριο.

Ωστόσο στην χθεσινή πρώτη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος, αφού διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των διαρροών, δήλωσε ότι τέθηκε η ατζέντα των συζητήσεων έως την ερχόμενη Δευτέρα, 11/4, και ο οδικός χάρτης έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των δανειστών, θα αποχωρήσουν στις 12 και 13 Απριλίου από την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (15-17 Απριλίου). Επιπλέον εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν επαρκεί ο χρόνος έως τις 22 Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup (για παράδειγμα δεν έχουν ψηφιστεί τα μέτρα), το πιθανότερο είναι να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup ύστερα από λίγες ημέρες για να εγκρίνει τη συμφωνία μετά την ψήφιση των μέτρων.

Πάντως αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης (συνολικά μέτρα 3% του ΑΕΠ από ασφαλιστικό, άμεση φορολογία και άλλες παρεμβάσεις, «κόκκινα» δάνεια, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και άλλες δράσεις του μνημονίου). Κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν:

• το ασφαλιστικό καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα που θα εξοικονομούν έσοδα 1% του ΑΕΠ έως το 2018.

• το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που θα το καλύψουν.

• το θέμα των «κόκκινων» δάνειων, στο οποίο όλοι συμφωνούν ότι, πρέπει να λυθεί άμεσα αλλά δεν έχει υπάρξει πρόοδος.

• Σύσταση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

• Σχετικά με τα έσοδα, η Κομισιόν τόνισε πως η ελληνική πλευρά βασίζεται περισσότερο στους φόρους και ίσως θα πρέπει να εξετάσει και τη μείωση των δαπανών, μεταξύ αυτών και η μείωση μισθών.

Action24.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: