Σφραγίδα που υποσχόταν «fast track» μετάβαση στον… παράδεισο σε έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μήτρα μιας σφραγίδας που χρησιμοποιούνταν για την επικύρωση μεσαιωνικών συγχωροχαρτιών που υπόσχονταν ταχύτερη μετάβαση στον παράδεισο (φυσικά με το… αζημίωτο) θα ξεκινήσει να εκτίθεται σύντομα σε ένα μοναστήριο στο Χάμσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από πέντε αιώνες που παρέμεινε θαμμένη σε χωράφι.

Η μικρή μήτρα, που χρονονολογείται το διάστημα μεταξύ 1470 και 1520, εντοπίστηκε από έναν χρήστη ανιχνευτή μετάλλων σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι Μότισφοντ του καθολικού Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου, κοντά στην πόλη Ρόμσεϊ.

Τo συγxωροχάρτι (στα λατινικά indulgentia) ήταν έγγραφo που βεβαίωνε άφεση αμαρτιών και χορηγείτο από τις εκκλησιαστικές Αρχές τον μεσαίωνα έναντι χρηματικών δωρεών ή άλλων παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα συγκεκριμένα έγγραφα υποτίθεται ότι «μείωναν» την παραμονή του αγοραστή στο καθαρτήριο μετά τον θάνατό του κατά ένα έτος και 40 μέρες.

Τα συγχωροχάρτια επικυρώνονταν με το αποτύπωμα που δημιουργούσε η μήτρα της σφραγίδας σε χρωματιστό λιωμένο κερί.

Το μοναστήρι Μότισφορντ, που ιδρύθηκε το 1201, είχε συγκεντρώσει μια μεγάλη περιουσία τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του, όμως τα έσοδά του μειώθηκαν δραματικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας της Μαύρης Πανώλης που «σάρωσε» στην Ευρώπη στα 1340. Ο Πάπας έδωσε τότε την άδεια στη μονή να πουλάει συγχωροχάρτια για να ανακτήσει μέρος του πλούτου της.

Το σπάνιο αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού και φέρει μια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας και ενός κληρικού που προσεύχεται.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Ρόμπερτς, που εργάζεται ως έφορος για τον οργανισμό διαχείρισης προστατευόμενων τοποθεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρκετοί προσκυνητές που ταξίδευαν ανάμεσα στους μεγάλους καθεδρικούς ναούς του Σάλσμπερι και του Γουίντσεστερ έκαναν μια στάση στο Μότισφορντ και περνούσαν ένα διάστημα εκεί. «Ο στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν μια θέση στον παράδεισο μετά τον θάνατό τους. Πριν συμβεί αυτό όμως, σύμφωνα με όσα πίστευαν, έπρεπε να παραμείνουν ένα διάστημα στο καθαρτήριο για να εξαγνιστούν. Πουλώντας συγχωροχάρτια, το μοναστήρι του Μότισφορντ πρόσφερε στους πιστούς μια “έκπτωση” στον χρόνο τους στο καθαρτήριο, ουσιαστικά μια fast track μετάβαση στον παράδεισο. Αυτό φυσικά γινόταν με το αζημίωτο, για να υποστηριχθούν τα οικονομικά του μοναστηριού».

Με πληροφορίες από Guardian

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: