Σεργκέι Σουροβίκιν: Πώς o στρατηγός «Αρμαγεδδών» έφτιαξε την καριέρα και την περιουσία του πάνω σε εκατόμβες νεκρών

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας έλαβε μέρος σε πέντε πολέμους σε ολόκληρο τον κόσμο αφήνοντας πίσω του εκατόμβες νεκρών αμάχων αλλά και κατεστραμένες πόλεις. Αυτή του η… δράση του έδωσε το ανατριχιαστικό προσωνύμιο «Αρμαγεδδών».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέποντας ότι είναι «στριμωγμένος» στα σκοινιά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κυλάει όπως τον είχε σχεδιάσει αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά των ρωσικών στρατευμάτων στον Σουροβίκιν σε μία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης του προφίλ του.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Σουροβίκιν στο πεδίο έγιναν ορατά τη Δευτέρα όταν δεκάδες πύραυλοι έπληξαν δεκάδες περιοχές σε ολόκληρη την Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν 19 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και πολλές κατεστραμένες υποδομές.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο στρατηγός «Αρμαγεδδών» γιόρταζε τα 56α γενέθλιά του όταν τον κάλεσε στο τηλέφωνο ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν τον συνεχάρη για τα πλήγματα που πέτυχε ο ρωσικός στρατός και ενώ λίγο πριν είχε μιλήσει για αντίποινα που σχετίζονταν με την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου τον λατρεύουν και ΜΚΟ τον έχουν στο στόχαστρό τους

Οι Ρώσοι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνουν τον λατρεύουν ενώ την ίδια ώρα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον μισούν. Ο «Αρμαγεδδών» κατηγορείται για φρικαλεότητες μεταξύ των οποίων η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. 

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Daily Mail επί τρεις δεκαετίες ανέβηκε σκαλοπάτι — σκαλοπάτι στη στρατιωτική ιεραρχία, απέφυγε δύο φορές τη φυλακή ενώ στο πέρασμά του άφησε πίσω του μία σειρά από περίεργους θανάτους. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα άγνωστο πως ο ίδιος και η σύζυγός του Άννα δημιούργησαν μία τεράστια περιουσία. 

Το modus operandi του «Αρμαγεδδώνα» είναι να χτυπάει πόλεις με πυραύλους. Ο Ουκρανός εμπειρογνώμονας Ολεξάντερ Ντανίλιουκ δήλσε ότι «ήταν πάντοτε ισχυρός υποστηρικτής των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές» και συμπλήρωσε πως «δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανθρώπινη ζωή». Σύμφωνα με την Daily Mail η άνοδος του Σουροβίκιν στην κορυφή έχει χτιστεί πάνω σε ένα βουνό από νεκρούς αμάχους.

Ο «Αρμαγεδδών» γεννήθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ, την πρωτεύουσα της Σιβηρίας και η πρώτη φορά που έγινε γνωστός ήταν κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος το 1991. Τότε η μονάδα του προκάλεσε τους θανάτους διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στη Μόσχα προκειμένου να προστατεύσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.

Έχοντας τον βαθμό του ταγματάρχη οδηγήθηκε στις φυλακές όπου και παρέμεινε για έξι μήνες. Ωστόσο αποφυλακίστηκε καθώς αποσύρθηκαν όλες οι σε βάρος του κατηγορίες. Το 1995 φυλακίστηκε εκ νέου καθώς κατηγορήθηκε για εμπόριο όπλων. Αν και κρίθηκε ένοχος, αφέθηκε ελεύθερος έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Και σε αυτή την περίπτωση η καταδίκη του αργότερα ανετράπη.

Ακολούθησε άλλο ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Μία αποθήκη όπλων που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στη Σιβηρία έχασε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της ύστερα από πυρκαγιά. Παρά το γεγονός ότι δώδεκα στρατηγοί έλαβαν επίπληξη ο ίδιος κατάφερε να γλυτώσει επειδή βρισκόταν διακοπές. 

Η επόμενη φορά που απασχόλησε η περίπτωση του Σουροβίκιν ήταν όταν ένας συνταγματάρχης τον κατηγόρησε ότι κατά τη διάρκεια ότι τον χτύπησε κατά τη διάρκεια πολιτικής αντιπαράθεσης. Έναν μήνα μετά ο Σουροβίκιν επέπληξε άγρια έναν συνταγματάρχη ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το επόμενο διάστημα στρατιώτες που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του διέπραξαν εγκλήματα πολέμου καθώς χτύπησαν Τσετσένους αμάχους, ενώ έκαψαν σπίτια και σκότωσαν έναν ηλικιώμενο άνδρα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 1,7 εκατομμυρίων λιρών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: