Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και αυτό είναι ιστορική αλήθεια

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

«Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι κατασκευασμένο ψέμα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία».

«Ακούσαμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως “μακεδονίτικα”. Όντως οι δικοί μας τα ονόμαζαν κάποτε “μακεδονίτικα”, αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα», τόνισε και αναφέρθηκε σε έργα της προγιαγιάς του Πηνελόπης Δέλτα, ενώ χαρακτήρισε «σλαβική επινόηση» τον όρο «γεωγραφική Μακεδονία». 

Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε ότι καμία απογραφή δεν έβρισκε «Μακεδόνες» εκτός Ελλάδας και πως μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε ούτε ξεχωριστό κράτος, ούτε έθνος, ούτε γλώσσα.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε ότι τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και αργότερα έγιναν πρωτεύουσα των Σκοπίων και προς επίρρωσιν τούτου είπε ότι σε μια απογραφή δεν βρέθηκε ένας Μακεδόνας στην περιοχή. «Εμφανίζονται για πρώτη φορά το ’44», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ακούγεται συνήθως το ερώτημα: “Μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια να απειλήσει μία μεγάλη”; Την απάντηση έχει δώσει πάλι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα μπορούσαν να καταστούν απειλητικοί», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις τόσο Αμερικάνων Αξιωματούχων όσο και του Φρανσουά Μιτεράν. «Μήπως η ΗΠΑ ήταν ακροδεξιός εθνικιστής. Και ο Μιτεράν είπε ότι δεν πρόκειται για γίνει αποδεκτό το όνομα των Σκοπίων γιατί θίγει τις ευαισθησίες των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι δια αυτής η Ελλάδα ουσιαστικά αναγνωρίζει πλήρως τα σύμβολα του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ. «Τα τελευταία 27 χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους και τις διαφορές του. Εγώ υποστήριζα πάντοτε όσα είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα Μακεδονία με παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν έκτοτε βεβαίως και άλλες απόψεις. Αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους. Η συμφωνία των Πρεσπών κινείται εκτός εθνικής γραμμής. Δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα».

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» υποκρύπτει κινδύνους. Κι αυτό διότι μπορεί να υπάρξει, «ανακατανομή συνόρων και σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις». Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι δεν είναι οι μικρές χώρες που απειλούν αλλά οι συνδυασμοί δυνάμεων. Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε ότι από την στιγμή που δήθεν τόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, τότε γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε. «Μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό τους», απάντησε ο κ. Σαμαράς.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: