Ρωσία: Ο έμπορος όπλων που απελευθέρωσαν οι ΗΠΑ εντάχθηκε στο υπερεθνικιστικό κόμμα του Κρεμλίνου

Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος έμπορος όπλων ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη έπειτα από 14 χρόνια κράτησης στις ΗΠΑ σε ανταλλαγή με την σταρ του αμερικανικού μπάσκετ Μπρίτνει Γκράινερ, εντάχθηκε στο πιστό στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του τελευταίου.

Σε βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram, ο Λεονίντ Σλούτσκι, όρθιος πάνω σε μια σκηνή πίσω από τον Μπουτ, είπε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Βίκτορ Ανατόλιεβιτς (Μπουτ) για την απόφαση που έλαβε και τον καλωσορίζω στις γραμμές του καλύτερου πολιτικού κόμματος στη σημερινή Ρωσία”.

Παρά την επωνυμία του, το ΦΔΚ ενστερνίστηκε από την ίδρυσή του το 1991 μια σκληροπυρηνική, υπερεθνικιστική ιδεολογία απαιτώντας την επανακατάκτηση από τη Ρωσία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ιδρυτής και επί μακρόν ηγέτης του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι απέκτησε φήμη ως πολιτικός σόουμαν για τα επιθετικά ξεσπάσματά του και την εκκεντρική συμπεριφορά του έως τον θάνατό του τον Απρίλιο.

Αν και εθεωρείτο σοβαρός διεκδικητής της εξουσίας στα χρόνια του 1990, το ΦΔΚ διαδραματίζει από τότε έναν δευτερεύουσας σημασίας ρόλο στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, ασκώντας κατ’ επίφαση αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζει το Κρεμλίνο στα περισσότερα θέματα.

Έχει ένα ιστορικό στρατολόγησης αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων στη ρωσική πολιτική. Το 2007, ο Αντρέι Λουγκοβόι, πρώην πράκτορας της KGB που καταζητείτο στη Βρετανία για τη δολοφονία το προηγούμενο έτος του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο, εξελέγη βουλευτής για το ΦΔΚ.

Πηγή: ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: