Κροατία: Στο σφυρί γιοτ 200 εκατ. δολαρίων ολιγάρχη – Τα χρήματα θα δοθούν στην Ουκρανία

Σε δημοπρασία θα βγει το σούπερ γιοτ Royal Romance του ολιγάρχη και φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος υπόκειται σε καθεστώς κυρώσεων. Το σκάφος κατασχέθηκε αυτή τη χρονιά στην Κροατία, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κροατικό δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά του πολυτελέστατου σκάφους στην ουκρανική υπηρεσία Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, στην οποία και θα περιέλθουν τα χρήματα που θα προέλθουν από τη δημοπρασία.

Το σούπερ γιοτ έχει αξία 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατασκευασμένο από τα ολλανδικά βασιλικά ναυπηγία Feadship, το σκάφος έχει μήκος 92,5 μέτρων, διαθέτει καμπίνες για 14 άτομα, χώρο για 21 άτομα και πισίνα πλάτους τεσσάρων μέτρων.

Η δημοπρασία θα είναι η πρώτη πώληση στο όνομα των πολιτών της Ουκρανίας από τότε που οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ολιγαρχών, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.


Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της ουκρανικής πολιτικής

Ο Μεντβεντσούκ, 68 ετών, είναι φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός, που συνελήφθη στην Ουκρανία τον Απρίλιο. Πλέον βρίσκεται στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων που έγινε τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, τον αποκαλούν ως τον «σκοτεινό πρίγκιπα» της ουκρανικής πολιτικής. Ο Πούτιν, κατά δήλωσή του, είναι «προσωπικός φίλος». Η σχέση τους έγινε και πιο στενή, όταν ο Ρώσος πρόεδρος βάφτισε την κόρη του Μεντεντσούκ, Ντάρια.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: