Ρεκόρ αφίξεων προσφύγων την Τετάρτη στη Λέσβο παρά την κακοκαιρία

Παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων από την Τουρκία στέλνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.
Χθες, Τετάρτη, την ώρα της χιονόπτωσης με όλο το νησί χιονισμένο και τους κεντρικούς δρόμους να κλείνουν από τα χιόνια, στις ακτές αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, τους οποίους περιέθαλψαν εθελοντές, εργαζόμενοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια.
Όσα περιστατικά κρίθηκαν πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στις δομές υγείας του νησιού. Στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. «Τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ ευτυχώς δεν ήταν πολλά και ήταν απλά κρυολογήματα. Δώσαμε στεγνά ρούχα και τις πρώτες βοήθειες και οι άνθρωποι συνήλθαν αμέσως» είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, προϊστάμενος στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.
Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, οι διακινητές προσπαθώντας να προσελκύσουν «πελάτες» μέσα στην κακοκαιρία, έχουν ρίξει την τιμή στα 500 ευρώ το άτομο.
Χθες, τετάρτη, παρά την σφοδρή κακοκαιρία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων προσφύγων από την αρχή της χρονιάς σε μια μέρα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμοδίων αρχών για τη φιλοξενία προσφύγων, τόσο πριν όσο και μετά την καταγραφή τους. Οι μέχρι πρότινος κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο της Μόριας άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Πάνω από 800 πρόσφυγες βρήκαν χθες καταφύγιο εκεί, ενώ σε οικίσκους που έχουν στηθεί έμειναν άλλα 1.200 άτομα.
Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενήθηκαν πάνω από 150 πρόσφυγες.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: