Ρεαλιστικά μέτρα ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Τσακαλώτο

Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από το έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Λαγκαρντ ανέφερε στο υπουργό Οικονομικών ότι είναι έτοιμη να στηρίξει ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε ρεαλιστικά μέτρα και στόχους και ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως συμφωνήθηκε να επιστρέψει η ομάδα του ΔΝΤ την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγαντίου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ της Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ανάφερε τα εξής:

«Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM για την Ελλάδα και την ανάγκη να έλθει σε μια ταχεία ολοκλήρωση.

Η γενική διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Η κ. Λαγκάρντ και ο κ Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επέμεινε στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Όπως ανέφερε, η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή του για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σημείωσε πως «δεν θέλουμε να δούμε επανάληψη των δυσάρεστων καταστάσεων του παρελθόντος». Ο Τζακ Λιου φέρεται να ζήτησε την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

newsbeast.gr

ellada

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: