Προσοχή: Σπείρα crackers και νέος ιός απειλεί χρήστες του διαδικτύου και επιχειρήσεις

Προσοχή: Σπείρα crackers και νέος ιός απειλεί χρήστες του διαδικτύου και επιχειρήσεις

Προσοχή: Σπείρα crackers και νέος ιός απειλεί χρήστες του διαδικτύου και επιχειρήσεις

Ειδικότερα, οι άγνωστοι δράστες διεισδύουν ηλεκτρονικά στα e-mail εμπορικών εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αποσκοπώντας στον εντοπισμό συναλλαγών με πελάτες τους. Κατόπιν, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία αυτά, ενημερώνουν, μέσω απατηλών e-mails , την εταιρεία που πρόκειται να στείλει έμβασμα, ότι πρέπει τα χρήματα να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, από εκείνο που μέχρι πρότινος συναλλασσόταν, λόγω αλλαγής του. Το αποτέλεσμα είναι, η εταιρεία στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε το τραπεζικό έμβασμα, να μην λάβει ποτέ το χρηματικό ποσό.

Η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές. Η άλλη περίπτωση αφορά στη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, τύπου Crypto- Locker, το οποίο εξαπλώνεται κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , αλλά και μέσω επισφαλών ιστοσελίδων. Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως λύτρων, προκειμένου να ξεκλειδωθούν αρχεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή του χρήστη, που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται, ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά στο 111 88

-Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: