Πριγκόζιν – Πηγή της Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατο: «Ο ήρωας της Ρωσίας σκοτώθηκε»

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Άμεση ήταν η πρώτη ουκρανική αντίδραση λίγη ώρα αφότου βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκενί Πριγκόζιν, ύστερα από πτώση ιδιωτικού τζετ στη Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο διατηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter δείχνοντας τον Ρώσο πρόεδρο πίσω από την κίνηση και αφήνοντας αιχμές για τον Αλεξάντρ Λουκασένκο: «είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί. Περίμενε τη στιγμή. Είναι επίσης προφανές ότι ο Πριγκόζιν υπέγραψε θανατική καταδίκη για τον εαυτό του τη στιγμή που πίστεψε στις παράξενες “εγγυήσεις” του Λουκασένκο».

«Η εντυπωσιακή απομάκρυνση του Πριγκόζιν και της διοίκησης του Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024: “Πολεμήστε! Η απιστία ισοδυναμεί με θάνατο”» πρόσθεσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η εξαφάνιση μετά την ανταρσία

Ο Πριγκόζιν είχε εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα φώτα της δημοσιότητας αφού ηγήθηκε της βραχύβιας εξέγερσης, η οποία είδε τους μισθοφόρους μαχητές του να καταλαμβάνουν για λίγο ένα στρατιωτικό αρχηγείο στη νότια Ρωσία και να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, σοκάροντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που μεσολάβησε με τον Πούτιν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να ματαιώσει την ανταρσία με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαχητών του στη Λευκορωσία.

Έκτοτε, ο Πριγκόζιν εθεάθη στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, να συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και σε ένα θολό βίντεο που τραβήχτηκε σχεδόν στο σκοτάδι και υποτίθεται ότι τον δείχνει να δίνει οδηγίες στα στρατεύματά του στη Λευκορωσία για το πώς να συμπεριφέρονται στη νέα τους βάση στην εξορία.

Τη Δευτέρα, οι λογαριασμοί του Wagner δημοσίευσαν την πρώτη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Prigozhin μετά την ανταρσία, όπου ανέφερε ότι θα επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην Αφρική.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: