ΗΠΑ: Κανένας δεν πρέπει να εκπλαγεί από τον θάνατο του Πριγκόζιν λέει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στη Ρωσία καθώς αξιωματούχοι της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο  Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών της Wagner που εξαπέλυσε ένοπλη ανταρσία τον Ιούνιο, βρισκόταν σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή Tver κοντά στη Μόσχα, σκοτώνοντας και τους 10 επιβαίνοντες.

Οι αντιδράσεις στη Δύση είναι πολλές ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Andrew Watshon μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο γεγονός και πρόσθεσε ότι «εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανένας».

«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε έναν ιδιωτικό στρατό που παρέλασε προς την Μόσχα και τώρα φαίνονται τα αποτελέσμάτα του», συμπλήρωσε. Την ίδια στιγμή το Foreign Office με μία λιτή δήλωση ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στη Μόσχα.

Ουκρανός αξιωματούχος: Ο Πριγκόζιν υπέγραψε την θανατική του καταδίκη

Η Ουκρανία παρακολουθεί με προσοχή όσα διαδραματίζονται στην Ρωσία. Όπως μεταδίδει το Sky News ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ,  υποστήριξε μέσα της πλατφόρμας X — πρώην Twitter —  ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «περίμενε τη στιγμή» για να σκοτώσει τον αρχηγό της Wagner Group. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «αξίζει να περιμένουμε να εξαφανιστεί η ομίχλη του πολέμου καθώς είναι ασαφές εάν έχει εξουδετερωθεί ο Πριγκόζιν.

«Είναι προφανές ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν για τη δική του κτηνώδη τρομοκρατία. Είναι επίσης προφανές ότι ο Πριγκόζιν υπέγραψε την ειδική θανατική του καταδίκη τη στιγμή που πίστεψε στις παράξενες “εγγυήσεις” του Λουκασένκο αλλά και στον εξίσου παράλογο “λόγο τιμής” του Πούτιν».

Σημειώνεται πως η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα, Diana Magnay, έγραψε στο live blog του βρετανικού μέσου ότι για το Κρεμλίνο θα ήταν πολύ βολικό να ανακοινωθεί ο θάνατός του Πριγκόζιν.  «Όλα όσα έχουν να κάνουν με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν από τότε που εμφανίστηκε δημοσίως ως ηγέτης της Wagner ήταν πολύ σκοτεινά. Μάλιστα τον Ιούνιο και συγκεκριμένα μετά την ανταρσία υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το εάν θα μπορούσε να επιζήσει από τη στιγμή που τάχθηκε κατά του Πούτιν.

Νομίζω πως είναι πολύ βολικό και για το Κρεμλίνο αλλά και για τη Ρωσία να ανακοινωθεί ο θάνατός του. Υποθέτω ότι πολύς κόσμος αναρωτιώταν και περίνενε να δει τι θα συνέβαινε με τον Πριγκόζιν. Εάν όντως ο Πριγκόζιν έχει πεθάνει  αυτό σίγουρα εξυπηρετεί τους σκοπούς του Κρεμλίνου, διότι δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος, αφού ουσιαστικά δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα για την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν που μπορώ να θυμηθώ στα 23 χρόνια της εξουσίας του».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: