«Πράσινο» φως στην έκδοση 34χρονου Ρώσου

«Πράσινο» φως στην έκδοση 34χρονου Ρώσου στην πατρίδα του, οι διωκτικές αρχές της οποίας τον ζητούν για συμμετοχή στο οργανωμένο ρωσικό έγκλημα, άναψε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο εκζητούμενος είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης δυνάμει ερυθράς αγγελίας της Ιντερπόλ. Κατά τη σύλληψή του επέδειξε πλαστά έγγραφα, για τη χρήση των οποίων καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, συνεδριάζοντας με διαφορετική σύνθεση, απέρριψε το αίτημα έκδοσής του, κρίνοντας ότι τα έγγραφα των Ρωσικών Αρχών ήταν ασαφή, ζητώντας να προσκομιστούν επιπρόσθετα έγγραφα ως προς την φερόμενη εγκληματική του δραστηριότητα.

Πράγματι, ο Γενικός Εισαγγελέας Μόσχας απέστειλε νέα στοιχεία για συγκεκριμένες πράξεις, ανάμεσα στις οποίες -κατά πληροφορίες- περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, εγκληματική οργάνωση, μεταφορά και κατοχή όπλων κ.ά.

Στο μεταξύ, ο 34χρονος, που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους στη Ρωσία, μετά τη σύλληψή του υπέβαλε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας, το οποίο όμως απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, που γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, τονίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του στη Ρωσία.

Κατά της απόφασης του Συμβουλίου, ο 34χροος άσκησε έφεση, η τύχη της οποίας θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα με νομικούς, σε περίπτωση που κι ο Άρειος Πάγος γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης, τον τελευταίο λόγο έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: