Πού συγκλίνουν κυβέρνηση-δανειστές και που υπάρχει διάσταση απόψεων

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στόχος η επίτευξη συμφωνίας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το Πάσχα.

Αυτό ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, την Τρίτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι «ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο όπως είπε αποτελεί μέρος της αξιολόγησης και δεν μπορεί να αποκοπεί. Αντίθετα, σύγκλιση με το κουαρτέτο υπάρχει σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Ειδικά για το θέμα των μην εξυπηρετούμενων δανείων, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων επιχειρήσεων με την πρώτη κατοικία, «θέλουμε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το δυνατόν, θέλουμε να είμαστε όσο πιο διεκδικητικοί γίνεται σήμερα διότι αυτό καθορίζει το μέλλον» είπε επίσης.

Μετά από σχετική ερώτηση, ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να νομοθετήσει φορολογικό και ασφαλιστικό, σε κάθε περίπτωση όμως όχι αποσυνδέοντας τα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος διότι η αξιολόγηση είναι εναία.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα ύψους 3% έως το 2018, τα οποία αναζητούνται προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, είπε ότι στόχος σταθερός είναι να μην πληγούν τα χαμηλότερα στρώματα και οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να βρεθεί 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από φορολόγηση και 1% του ΑΕΠ από ένα πακέτο έμμεσων κυρίως φόρων.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, δεν πιστεύει στην αύξηση φόρων, αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε και επιδιώκει να σηκώσουν το βάρος αυτοί που αντέχουν

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: