Πώς πρέπει να αγκαλιαζόμαστε; 5 κανόνες όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού!

Μπορεί η καραντίνα να τελείωσε αλλά ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει, για αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Πρόσφατα, μάλιστα, μια συντάκτρια από τους New York Times ρώτησε μερικούς ειδικούς για το πώς πρέπει να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Το εν λόγω δημοσίευμα, ξεκίνησε κάνοντας αναφορά σε διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων από όλο τον κόσμο που βρήκαν τρόπους για να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα από τον Καναδά λαχταρούσε τόσο πολύ να αγκαλιάσει τη μητέρα της κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που δημιούργησε ένα είδος «στολής», χρησιμοποιώντας έναν μουσαμά με μανίκια.

Είναι επικίνδυνο να αγκαλιαζόμαστε;

Έτσι, οι δύο γυναίκες μπόρεσαν να αγκαλιάζονται με το πλαστικό χώρισμα ανάμεσά τους, ενώ ξεχωριστό ήταν και ένα βίντεο με δύο νεαρά ξαδέρφια στο Κεντάκι, τα οποία αγκαλιάζονται και κλαίνε έπειτα από εβδομάδες τήρησης αποστάσεων. Αυτές οι περιπτώσεις καθώς και άλλες κοινοποιήθηκαν χιλιάδες φορές από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για να ανακαλύψει τον ασφαλέστερο τρόπο αγκαλιάς εν μέσω του ξεσπάσματος του μεταδοτικού ιού, ρωτήθηκε η επιστήμονας Λίντσεϊ Μαρ, η οποία είναι μια από τους κορυφαίες ειδικούς παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, από μελέτη στο Χογνκ Κονγκ, η οποία δείχνει τον τρόπο που οι ιοί του αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω των στενών επαφών, η Μαρ υπολόγισε ότι το ρίσκο έκθεσης στον ιό κατά τη διάρκεια ενός σύντομου εναγκαλισμού μπορεί παραδόξως να είναι πολύ χαμηλό. Έτσι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Δρ. Μαρ, τα «πρέπει» και τα «μη» για ασφαλείς εναγκαλισμούς είναι τα ακόλουθα:

  • «Όχι» πρόσωπο με πρόσωπο

Αυτή η θέση αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς τα πρόσωπα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο.

  • «Όχι» το ένα μάγουλο δίπλα στο άλλο

Επίσης, δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε και να αγγίζουν τα μάγουλά μας το ένα το άλλο, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση. Η στάση αυτή μάς εκθέτει, επίσης, σε υψηλότερο ρίσκο, καθώς η εκπνοή του ενός ατόμου βρίσκεται εντός της ζώνης εισπνοής του άλλου.

  • «Ναι» στις αγκαλιές κοιτάζοντας προς αντίθετες κατευθύνσεις

Αυτός ο τρόπος εναγκαλισμού συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς εμποδίζει την άμεση εισπνοή των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στην εκπνοή του ατόμου που αγκαλιάζουμε. Επίσης, πρέπει να φοράμε προστατευτική μάσκα.

  • «Ναι» στις αγκαλιές στο ύψος των γονάτων ή της μέσης

Να αφήνουμε τα παιδιά να μας αγκαλιάζουν στο ύψος των γονάτων ή της μέσης. Η αγκαλιά στα συγκεκριμένα σημεία μειώνει τον κίνδυνο άμεσης έκθεσης σε σταγονίδια, καθώς τα πρόσωπα βρίσκονται σε απόσταση. Υφίσταται, ωστόσο, το ρίσκο το πρόσωπο ή η προστατευτική μάσκα του παιδιού να μολύνει τα ρούχα του ενήλικα.

Για αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η αλλαγή ρούχων. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν ο ενήλικας να κοιτάει προς άλλη κατεύθυνση και να μην αναπνέει στην μεριά που βρίσκεται το πρόσωπο του παιδιού.

  • «Ναι» στα φιλιά στο κεφάλι

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες να φιλούν τα εγγόνια τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού Σε αυτήν την περίπτωση, οι ηλικιωμένοι ενήλικες εκτίθενται πολύ λιγότερο στην εκπνοή του παιδιού. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να έχει εκτεθεί στην εκπνοή κάποιου ψηλότερου ατόμου, για αυτό συνιστάται το φιλί μέσα από προστατευτική μάσκα.

Ψυχολογία και κορωνοϊός. Οι 3+1 κατάλληλες στρατηγικές για να διαχειριστείς το στρες!

Από την ατομική ευθύνη, στην κοινωνική υπευθυνότητα. Είναι το… κλειδί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: