Πώς ένας καθρέφτης στην τραπεζαρία μπορεί να σας κάνει να τρώτε… λιγότερο

Μερικές φορές οι λύσεις για το αδυνάτισμα έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Και δεν εννοούμε φυσικά τον

καθρέφτη, που ούτως ή άλλως είναι η πιο ασφαλής ένδειξη (μαζί με την ζυγαριά) ότι κάτι… δεν πάει καλά. Αλλά αναφερόμαστε στην θέση του καθρέφτη, ο οποίος όπως λέει μία νέα έρευνα δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην κρεββατοκάμαρα, αλλά μπόρεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός -ίσως και περισσότερο- στην τραπεζαρία. 

Η έρευνα αυτή έγινε στο Πανεπιστήμιο Central Florida όπου ειδικοί ψυχολόγοι επισήμαναν ότι ο άνθρωπος που βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη να τρώει, σχηματίζει μία ιδιαίτερη εικόνα για τον ίδιο, στις περισσότερες περιπτώσεις διόλου κολακευτική. Τους δίνει την δυνατότητα να βλέπουν πως είναι όταν τρώνε οι ίδιοι και να κρίνουν τον εαυτό τους (και όχι μόνο τους άλλους) αλλά και τις ποσότητες και το είδος του φαγητού το οποίο καταναλώνουν. 

Όπως μάλιστα παρατήρησαν, αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων επιλέγει την μη υγιεινή διατροφή επειδή είναι πιο νόστιμη, όταν την αντικρύζουν στον καθρέφτη μειώνεται αυτόματα η επιθυμία για να την φάνε καθώς και η αίσθηση της λαχτάρας και της καλής γεύσης που νιώθουν από αυτήν. 

Στην έρευνα ζητήθηκε να συμμετέχουν 185 να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα κέικ σοκολάτας και μία φρουτοσαλάτα, και μετά να αξιολογήσουν την γεύση τους αφού τα καταναλώσουν σε ένα δωμάτιο χωρίς και σε ένα δωμάτιο με καθρέπτη. Αυτοί που διάλεξαν το κέικ το βρήκαν λιγότερο… γευστικό στο δωμάτιο με τους καθρέφτες, ενώ αντίθετα η παρουσία καθρεφτών δεν επηρέασε καθόλου την γεύση της σαλάτας στους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τοποθετώντας έναν (ή και περισσότερους) καθρέφτη σε τραπεζαρίες ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν τον εαυτό τους να τρώνε, είναι σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας της τροφής που τρώνε αλλά και της ποιότητας όσων επιλέγουν για να τραφούν. 

Πάντως πριν αρχίσετε να γεμίζετε το σπίτι με καθρέφτες, κάντε πρώτα μια δοκιμή. Kαι μην τα ρίξετε και πάλι στον καθρέφτη (αυτή τη φορά και στην τραπεζαρία) αν παρ” όλα όσα γράφουν οι έρευνες εσείς δεν καταφέρνετε να βρείτε διαφορά στην γεύση του πέμπτου κομματιού πίτσας να καθρεφτίζεται εμπρός σας…

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: