Πορτογαλία – Γαλλία για το τρόπαιο


Πορτογαλία και Γαλλία θα κονταροχτυπηθούν για την κατάκτηση του πολύτιμου τροπαίου.

Το βράδυ της Κυριακής στις 22:00 (ΕΡΤ1), στο Παρίσι, θα γίνει η σέντρα του αγώνα. Είναι η 5η φορά στην Ιστορία των Euro που η διοργανώτρια χώρα φτάνει στον τελικό και μέχρι στιγμής, μόνο μία φορά οι οικοδεσπότες δεν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο.


Η παράδοση

Η Γαλλία υπερέχει εντυπωσιακά στην προϊστορία των αγώνων της με την Πορτογαλία. Μετρά μόλις πέντε ήττες και μία ισοπαλία έχοντας συνολικά 18 νίκες, εκ των οποίων μάλιστα οι δέκα είναι συνεχείς. Μάλιστα η πιο πρόσφατη νίκη των Ιβήρων είναι ένα 2-0 σε φιλικό στο Παρίσι το 1975.

Μάλιστα, οι «τρικολόρ» έχουν κερδίσει και τα τρία παιχνίδια τους με την Πορτογαλία σε μεγάλες διοργανώσεις, όλες τους σε ημιτελικά. Στο Euro του 1984 ο Μισέλ Πλατινί είχε χαρίσει στη Γαλλία τη νίκη με 3-2 στην παράταση, στην ίδια διοργάνωση 16 χρόνια μετά ο Ζινεντίν Ζιντάν με πέναλτι είχε πετύχει το χρυσό γκολ (2-1), ενώ ο «Ζιζού» είχε υπογράψει από την άσπρη βούλα και τον ημιτελικό στο Μουντιάλ του 2006 (1-0).

Την τελευταία διετία οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί σε ισάριθμα φιλικά, καθώς συνυπήρχαν στον ίδιο όμιλο των προκριματικών, δίχως όμως να προσμετρώνται τα αποτελέσματα των Γάλλων που είναι διοργανωτές. Με γκολ των Μπενζεμά και Πογκμπά η Γαλλία είχε επικρατήσει στο «Σταντ Ντε Φρανς» τον Οκτώβριο του 2014 (ο Κουαρέσμα είχε σκοράρει για τους Πορτογάλους), ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη οι «τρικολόρ» είχαν νικήσει 1-0 με εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά στη Λισαβόνα.

Διαιτητής του τελικού, ορίσθηκε ο Αγγλος, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.


Πηγή:Zougla.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: