Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις σε κτίρια διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών

«Οι επιθέσεις με πυραύλους και οι βομβαρδισμοί στους οποίους προχώρησε ο ρωσικός στρατός προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο όπου βρισκόταν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας καθώς και το γραφείο της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία», επισημαίνει ο  Ντμίτρο Κουλέμπα

Στην καταδίκη των βομβαρδισμών κτιριών διπλωματικών αποστολών — ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη — προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουλέμπα, «το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τον βομβαρδισμό των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ουκρανία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι επιθέσεις με πυραύλους και οι βομβαρδισμοί στους οποίους προχώρησε ο ρωσικός στρατός προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο όπου βρισκόταν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας καθώς και το γραφείο της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Ακόμη καταστράφηκαν τα προξενεία της Σλοβενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αλβανίας στο Χάρκοβο».

«Οι ένοπλες επιθέσεις της Ρωσίας στις εγκαταστάσεις των διπλωματικών αποστολών αντιπροσωπεύουν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου  καθώς και των Συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη Ρωσία για τον βάρβαρο βομβαρδισμό στην Ουκρανία, ο οποίος οδηγεί σε δολοφονίες και τραυματισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών», σημειώνει ακόμη.

«Η ουκρανική πλευρά θα προσθέσει τα γεγονότα με τις επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ουκρανία στις αγωγές που θα υποβληθούν κατά της Ρωσίας στα διεθνή δικαστήρια για να τη φέρει προς της μέγιστης ευθύνης για τα εγκλήματά της», καταλήγει ο κ. Κουλέμπα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: