Πόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: «Οι Ρώσοι ξεθάβουν πτώματα» λένε οι τοπικές αρχές

Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί — Ο δήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε τους ισχυρισμούς ότι Ρώσοι ξεθάβουν σορούς

Ανατριχίλα προκαλούν πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες ξεθάβουν σορούς στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με αναφορές του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στο Telegram, οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους που σκοτώθηκαν.

Το BBC, που ανέδειξε το στοιχείο αυτό, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, υποστήριξε τους ισχυρισμούς.

Σε κατάσταση πολιορκίας η Μαριούπολη

Σε κατάσταση ρωσικής πολιορκίας βρίσκεται η Μαριούπολη με τις μάχες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες να μαίνονται γύρω τόσο στις εγκαταστάσεις της  Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works όσο και στην περιοχή του λιμανιού. «Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή.

Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. «Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μοτουζιάνικ σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Μαριούπολη για πρώτη φορά από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη των πόλεων Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε χθες το βράδυ. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δώσει πληροφορίες για ένα εργοστάσιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι έπληξε με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της Illich Steel and Iron Works της Μαριούπολης και προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι σήκωσαν τα βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160

Την ίδια ώρα τα βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160 σήκωσαν οι Ρώσοι πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας βομβαρδίζοντας τη Μαριούπολη, η οποία οδεύει προς πλήρη ισοπέδωση από την πολιορκία διαρκείας των Ρώσων.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν τη Μαριούπολη. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο συνταγματάρχης Oleksandr Motuzianyk, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας έπληξαν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

«Στις 14 Απριλίου, δύο ρωσικά στρατηγικά βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160 εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ που πλήττουν το έδαφος της Ουκρανίας από το Krasnodar Krai του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε. «Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της ένοπλης επιθετικότητας, βόμβες ρίφθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3. Αυτή η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα, χτυπώντας τη Μαριούπολη».

Ξεχωριστά, ο Oleh Syniehubov, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στο Χάρκοβο, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Ka-52, σκοτώνοντας το ρωσικό πλήρωμα.

Σημειώνεται πως οι ρωσικές επιθέσεις στη μαρτυρική Μαριούπολη έρχονται μόλις ένα 24ωρο μετά την βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα «Moskva», η οποία χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους Neptune. 

Επτά νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μια οικιστική περιοχή στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης. «Οι κατακτητές πυροβόλησαν σε μια από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης του Χάρκοβο. Δυστυχώς, 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί επτά μηνών», δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram.

«Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο (σ.σ. ο ρωσικός στρατός), όπως αποδεικνύεται, μπορεί να πολεμήσει μόνο τον άμαχο πληθυσμό», είπε ειρωνικά, καλώντας τους κατοίκους να μην βγουν στους δρόμους, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Νωρίτερα την Παρασκευή σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία στην περιοχή του Χαρκόβου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και άλλοι 27 τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά εναντίον λεωφορείων που απομάκρυναν αμάχους. 

Περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την περιοχή που συνορεύει με τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Σινεγκούμποφ.

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο ήταν πεδίο σφοδρών μαχών για πολλές ημέρες στην αρχή της ρωσικής εισβολής, αλλά παραμένει πάντα υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: