ΗΠΑ: Αποχωρεί από τους Δημοκρατικούς η γερουσιαστής Κίρστεν Σινέμα

Τέσσερα χρόνια από την εκλογή της, η γερουσιαστής από την Αριζόνα Κίρστεν Σινέμα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο βρισκόταν σε τροχιά απομάκρυνσης.

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα ενταχθεί στους Ρεπουμπλικανούς και θα μείνει ανεξάρτητη, για να αγωνιστεί «να διορθώσει το κομματικό σύστημα».

Σε άρθρο της η Σινέμα τόνιζε ότι οι πολίτες απογοητεύονται από το άκαμπτο κομματικό σύστημα και ότι θα εργαστεί με γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Η ανεξαρτητοποίησή της «αντανακλά αυτό που ήμουν πάντα και αυτό που είναι η Αριζόνα», σχολίασε ακόμη σε βίντεο που ανέβασε η ίδια στο Twitter.

Η αποχώρηση από την ομάδα των Δημοκρατικών, όπως σημειώνει το BBC, δεν έχει πρακτική σημασία, μετά τη νίκη του Ράφαελ Γουόρνοκ στη Τζόρτζια, που έδωσε στο κόμμα οριακή πλειοψηφία (51-49).

Η Γερουσία, εκτός από τη Σινέμα, έχει άλλους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τον Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ και τον Άνγκους Κινγκ από το Μέιν, οι οποίοι συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς.

Η θητεία της Σινέμα λήγει το 2024, αλλά η ίδια δεν έχει διευκρινίσει αν θα είναι ξανά υποψήφια, σε μια πολιτεία που κάποτε ήταν «κάστρο» των Ρεπουμπλικανών. Από το 2018, όταν εξελέγη, και ως σήμερα και η δεύτερη έδρα της Αριζόνας πέρασε στους Δημοκρατικούς, με τον πρώην αστροναύτη Μαρκ Κέλι, και η θέση του κυβερνήτη.

Αν και ο Λευκός Οίκος, σε δήλωσή του, την χαρακτήρισε «βασικό εταίρο» στην προώθηση νομοθετημάτων, η Σινέμα συχνά ψηφίζει εκτός κομματικής γραμμής, εξοργίζοντας τα κομματικά στελέχη στην Αριζόνα.

Είχε ψηφίσει, μεταξύ άλλων, κατά του νομοσχεδίου του Λευκού Οίκου για το κλίμα (ύψους 700 δισ. δολαρίων) και του νόμου για τη φορολογία τον Αύγουστο. Τασσόταν, ακόμη, και υπέρ του μηχανισμού filibuster, ο οποίος απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία (60%) για να περάσουν συγκεκριμένα νομοθετήματα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: