Ποιες διορθωτικές κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις και αναμένει σήμερα, Δευτέρα, τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνονται:

- Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία που θα έχουν οι αγρότες (ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ).
- Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο νόμου όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες», χαμηλότερη αντιστοιχία (4πλάσιο, 6πλάσιο) ανά ύψος εισοδήματος.
- Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές (που εκπίπτουν ως δαπάνη) και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55% – 60% ανάλογα με το εισόδημα).
- Να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και του 6,95% για ασθένεια.
Ειδικά για τους αγρότες που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85% και από το 2017 (οπότε θα συνδεθούν τα ασφάλιστρα με το εισόδημα) να καταβάλλουν το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17% και από το 2019 και μετά το 20%, προβλέποντας ωστόσο ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ τον μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: