Πέντε ερωταπαντήσεις για την Ελλάδα και τις προοπτικές της

Πέντε ερωταπαντήσεις για την Ελλάδα και τις προοπτικές της

Πέντε ερωταπαντήσεις για την Ελλάδα και τις προοπτικές της

Κανονικά σήμερα η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόση 305 εκατομμυρίων - κάτι που τελικά δεν θα γίνει αφού η Αθήνα ζήτησε ομαδοποίηση της δόσης αυτής με άλλες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Η εφημερίδα Telegraph επιχειρεί να συμπυκνώσει την κατάσταση σε πέντε ερωταπάντήσεις σχετικά με τις επιπλοκές από την ενέργεια αυτή της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της.

Τι έγινε στην Ελλάδα;

Η Αθήνα αρνήθηκε να καταβάλει σήμερα 305 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας που έχει λάβει.

Σημαίνει αυτό χρεοκοπία;

Τεχνικά όχι. Η Αθήνα επικαλείται κανονισμό του ΔΝΤ που βρίσκεται σε ισχύ από τη δεκαετία του 1970 και επιτρέπει στις χώρες- οφειλέτες να ομαδοποιούν πολλές δόσεις τους προς το Ταμείο σε μία συνολική καταβολή στο τέλος του μήνα. Η ελληνική θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα καθυστερήσει την καταβολή τριών ακόμα δόσεων: 312 εκατ. που πρέπει να πληρωθούν στις 12 Ιουνίου, 573 εκατ. ευρώ στις 16 του μήνα και 343 εκατ. στις 19. Η Ελλάδα έχει χρόνο έως τις 30 Ιουνίου να βρει τα 1,6 δισ. που χρωστά.

Έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο;

Ναι, το είχε κάνει η Ζάμπια τη δεκαετία του 1980.

Τι θα γίνει τώρα;

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα στις 30 Ιουνίου καθώς θα πρέπει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στο τέλος του μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης έχει πει αρκετές φορές πως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Κι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ;

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Ταμείου, ακόμα και μετά τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναλάβει δράση. Ένα μήνα μετά μπορεί να κηρυχθεί τεχνική χρεοκοπία όταν η διευθύντρια ανακοινώσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πως ένα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Εάν η Ελλάδα όντως χρεοκοπήσει θα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα χρεοκοπεί και θα βρεθεί στον κατάλογο των χωρών που περιλαμβάνει κράτη όπως το Περού, το Σουδάν, τη Λιβερία και τη Σομαλία. Θα της αρνηθεί πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και θα χάσει την αξιοπιστία της στις αγορές.

Πέντε ερωταπαντήσεις για την Ελλάδα και τις προοπτικές της

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: