Παρατείνεται για ένα χρόνο η παραμονή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

Συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας είχε στο Ριάντ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος στις 8-10 Νοεμβρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία, έπειτα από πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του, στρατηγού Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ-Ρουγαΐλι.

Ο κ. Φλώρος είχε συναντήσεις με τον ομόλογο του και με τον διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων του Βασιλείου, στρατηγό Φαχντ Αμποντουλάχ αλ-Μουτάι.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι η παραμονή της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) και η ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων PATRIOT για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου στο έδαφος του θα επεκταθεί για ακόμα έναν χρόνο.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, κατά τις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

— Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στις ασκήσεις «TWAIQ-3» και «SPEARS OF VICTORY-23», οι οποίες θα λάβουν χώρα στο προσεχές διάστημα στο έδαφος της τελευταίας.

— Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας με πολεμικό πλοίο για πρώτη φορά στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-12», η οποία θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στην Αίγυπτο.

— Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας με μαχητικά αεροσκάφη στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-23».

— Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2023 μεταξύ των δύο χωρών στο οποίο έχει ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός συνεκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων στον τομέα των χερσαίων δυνάμεων, ενώ συμφωνήθηκε η άμεση ανάληψη ενεργειών προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη πρόοδος (όπως στον αεροπορικό και τον ναυτικό) και σε αυτόν τον τομέα, με αποκατάσταση απευθείας επαφής μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: