"Όχι" των δανειστών στο νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό

Το βασικό ισοδύναμο το οποίο έχει θέσει στο τραπέζι αντί της μείωσης των συντάξεων η κυβέρνηση, η αύξηση δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, πήρε αρνητική απάντηση τόσο από την Κομισιόν, όσο και από τον ESM. Αυτό σημαίνει αυτομάτως μείωση των κύριων συντάξεων κλιμακωτά 3%-20% μέσω του επανυπολογισμού τους.

Τονίζεται ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα 1,4 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό, από τα οποία τα 538,5 εκατ. αφορούν μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και 187,7 εκατ. από τις συντάξεις του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 688 εκατ. ευρώ είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, είπε ξεκάθαρα ότι «προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για να προσθέσει ότι «η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι σήμερα πολύ υψηλή ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Επίσης, ο κ. Κοστέλο άνοιξε εμμέσως και ένα καινούργιο θέμα, αφού άφησε…. υπονοούμενα για ύπαρξη «ρήτρας» οικογενειακού εισοδήματος στις περικοπές στις συντάξεις. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρότεινε μάλιστα ότι ο υπολογισμός των συντάξεων πρέπει να γίνεται μόνο με βάση το μισθό και όχι με τις μισθολογικές παροχές, όπως επιδόματα, ενώ συνέδεσε τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με την φορολογική μεταρρύθμιση.

Εκτός από την τοποθέτηση της Κομισιόν, η κυβέρνηση έλαβε χθες και την… άποψη του ESM σε ότι αφορά τα σχέδιά της για το νέο Ασφαλιστικό. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό στην Ελλάδα ως το «το πιο ακριβό στην Ευρώπη».

Action24.gr-Politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: