Ουκρανικό drone κατέστρεψε ρωσικό βομβαρδιστικό 650 χιλιόμετρα από τα σύνορα

Ένα ουκρανικό drone έφτασε σε αεροπορική βάση βαθιά μέσα στην επικράτεια της Ρωσίας και κατέστρεψε, όπως φαίνεται σε οπτικό υλικό, ένα βομβαρδιστικό.

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι ένα τετρακόπτερο drone χτυπήθηκε από πυρά πυροβόλου όπλου, αλλά κατάφερε να καταστρέψει το αεροσκάφος, χωρίς να υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από το drone κατασβέστηκε γρήγορα, ανέφερε η Ρωσία.

Αντιθέτως, η Ουκρανία δεν σχολίασε το περιστατικό.

Το BBC αναφέρει ότι πρόκειται για ένα Tupolev Tu-22 που φαίνεται να καίγεται στη βάση Σόλτσι-2 που βρίσκεται νότια από την Αγία Πετρούπολη, 650 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Telegram δείχνουν ότι συνέβη κάτι πιο σοβαρό από αυτό που παραδέχεται η ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς.

Φαίνονται μεγάλες φλόγες να έχουν τυλίξει το αεροσκάφος ενώ διακρίνεται το χαρακτηριστικό λευκό ρύγχος.

Τα Tu-22 μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα διπλάσια από αυτή του ήχου (2.300 χιλιόμετρα την ώρα) και να μεταφέρουν έως 24 τόνους βομβών ή πυραύλων. Έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία, που διαθέτει περίπου 60 αεροσκάφη του τύπου, για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Αν και το χτύπημα δεν έχει μεγάλη επίπτωση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, έχει ισχυρή συμβολική σημασία, καθώς δείχνει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.

Το Κίεβο έχει πραγματοποιήσεις δεκάδες επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, ακόμη και στη Μόσχα, προκαλώντας κατά κανόνα περιορισμένες ζημιές. Η περιγραφή της Ρωσίας ότι το drone ήταν τετρακόπτερο (πιθανόν εμπορικό) υποδεικνύει ότι η επίθεση έγινε από μικρή απόσταση, άρα από ομάδα που κινήθηκε μέσα στο ρωσικό έδαφος.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: