Όταν είσαι πραγματικά έτοιμη για κάτι δεν υπάρχουν αναστολές…

Η 21χρονη Βάσω ρωτά

Εδώ και 3 χρόνια έχω σχέση από απόσταση. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε συχνά και λέγαμε ότι δεν θα αφήσουμε την απόσταση να χαλάσει τη σχέση μας και αυτό κάναμε. Οι γονείς μου από την αρχή της σχέσης μας δεν ήταν σύμφωνοι και μου έλεγαν να σταματήσω να είμαι μαζί του. Με επηρέαζαν λίγο και αυτό με έκανε να ξεσπάω επάνω του και να του μιλάω άσχημα.

Το περασμένο καλοκαίρι χωρίσαμε, τον άφησα γιατί ανακατεύτηκαν οι γονείς μας και παρεξηγήθηκαν. Παρεξηγηθήκαμε κι εμείς μεταξύ μας  και τον άφησα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαμε επαφή αλλά σταματήσαμε γιατί δεν ήμασταν θυμωμένοι και οι 2 και δεν τα βρίσκαμε.

Τον Νοέμβριο αρχίσαμε να έχουμε πάλι επαφές και αποφασίσαμε να παρθούμε και να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Οι γονείς μας συνεχίζουν να μην είναι σύμφωνοι και συνεχίζουν να επηρεάζουν, προσπαθώ να μην το δείχνω αλλά τον τελευταίο καιρό άρχισε να το καταλαβαίνει. Μου ζήτησε να πάρω μία απόφαση και να μην επηρεάζομαι.

Έχουμε απομακρυνθεί τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Είχαμε πει αυτή τη φορά είναι όλα ή τίποτα, διότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με την απόσταση και ότι θέλουμε να είμαστε μαζί.

Τον αγαπάω πάρα πολύ και με αγαπάει και αυτός. Δυσκολεύομαι να αφήσω τους γονείς μου και να φύγω μαζί του. Δεν θέλω να τους πληγώσω αλλά ούτε και εκείνον και να τον χάσω πάλι. Πείτε μου κάτι για όλα αυτά σας παρακαλώ.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μέσα από το ερώτημα σου άκουσα δυνατά και καθαρά τι θέλουν οι γονείς σας και τι θέλει και ο σύντροφος σου. Αυτό που δεν μου ήταν ξεκάθαρο ήταν το τι θέλεις εσύ.

Θα σου πω κάτι που ίσως έχεις βαρεθεί να ακούς, αλλά είναι δυστυχώς αλήθεια: είσαι ακόμα μικρή. Και πριν αντιδράσεις, άσε με να σου εξηγήσω τι εννοώ. Είσαι μικρή για να βρίσκεσαι μπροστά στην απόφαση «αφήνω τους γονείς μου και αλλάζω τόπο». Είσαι μικρή για να τα παρατήσεις όλα για έναν έρωτα. Είσαι μικρή για να αποφασίσεις κάτι τόσο μεγάλο.

Κάπου μέσα το αναγνωρίζεις και εσύ και γι’ αυτό επηρεάζεσαι τόσο από το τι θέλουν οι άλλοι, είτε είναι οι γονείς είτε είναι ο σύντροφος σου. Αν ένιωθες έτοιμη να κάνεις ένα τόσο μεγάλο βήμα θα το είχες κάνει και δεν θα είχες ενδοιασμούς. Δεν είναι μάλλον η ώρα για τέτοιες αποφάσεις. Οι αναστολές που έχεις είναι ο τρόπος του μυαλού σου να σε προστατεύσει από κάτι που δεν είσαι έτοιμη να κάνεις.

Βάλε σε προτεραιότητα αυτό που εσύ θέλεις να κάνεις. Μπορεί να νιώθεις πως τον αγαπάς μεν αλλά ότι δεν μπορείς να δεσμευτείς τόσο ώστε να αλλάξεις τόπο κατοικίας – κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από τον σύντροφο σου. Από την άλλη, οι γονείς σας θα πρέπει να βγουν από την εξίσωση τελείως. Είστε και οι δύο ενήλικες (νεαροί μεν αλλά ενήλικες) και δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατεύονται με το ποιον θα κάνετε σχέση. Με τρόπο ήρεμο, μπορείς να τους ζητήσεις να μην κακολογούν τον σύντροφο σου, καθώς το μόνο που καταφέρνουν είναι αφενός να σε μπερδεύουν και αφετέρου να σε σπρώχνουν μακριά τους και να σε κάνουν να δυσκολεύεσαι να τους μιλήσεις.

Εύχομαι να νιώσεις σύντομα καλύτερα,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δεν μπορώ να νιώσω ασφάλεια δίπλα σε έναν άβουλο άνδρα!

Ο άντρας μου πληρώνει όσα μου έκαναν τα πεθερικά μου. Πόσο θα αντέξει;

Σε θέλει ή παίζει μαζί σου; Πώς θα το καταλάβεις;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: