Οι φόροι τρώνε την βενζίνη – Μικρή η μείωση της τιμής της στην αντλία – Αχαΐα

Οι φόροι τρώνε την βενζίνη   Μικρή η μείωση της τιμής της στην αντλία   Αχαΐα

Η μεγάλη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς δεν έφερε κάποια θεαματική πτώση στην τιμή της βενζίνης στην εγχώρια αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς μειώθηκαν από το καλοκαίρι σχεδόν κατά 40%, ωστόσο η μείωση στην αντλία των πρατηρίων, δεν είναι αντίστοιχη . Παρόλα αυτά, την περίοδο αυτή ο μέσος όρος πώλησης της βενζίνης ανά λίτρο στην περιοχή είναι γύρω στο 1,35, όπως επισημαίνει o ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Τάσος Κολοκυθάς, ο οποίος παρατηρεί μια μικρή ανάκαμψη στην προμήθεια καυσίμων, σε ποσοστό,κατά προσέγγιση, 10%. «Υπάρχει μια καλύτερη εικόνα στην προμήθεια βενζίνης και με συναδέλφους στην Αθήνα που έχω μιλήσει μου μεταφέρουν την ίδια διαπίστωση, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο της κρίσης η πτώση στην διάθεση καυσίμων άγγιξε το 50%».

Η τιμή διάθεσης της βενζίνης θα ήταν σαφώς χαμηλότερη αν δεν την επιβάρυναν οι φόροι. «Τα 2/3 της τιμής της ανά λίτρο είναι οι φόροι. Αν η αξία του προϊόντος ήταν 0 και πάλι ο καταναλωτής θα πλήρωνε σχεδόν 59 λεπτά μόνο για φόρους. Η αξία της βενζίνης είναι άλλα 50 λεπτά και το κέρδος των πρατηριούχων κυμαίνεται μέχρι 3%»,εξηγεί ο κ. Κολοκυθάς.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης στο νομό Αχαΐας ο μέσος όρος της αμόλυβδης των 95 οκτανίων είναι 1,405, της αμόλυβδης 100 οκτανίων 1,665, της super ,654, του πετρελαίου κίνησης 1,141, του πετρελαίου θέρμανσης κατ΄οίκον ,0901 και του υγραερίου κίνησης 0,780

Την ίδια ώρα η μείωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης που μαζί με την επιδότηση, για όσους τη δικαιούνται, δίνει τη δυνατότητα προμήθειας με 50 περίπου λεπτά το λίτρο αναφέρει ο κύριος Κολοκυθάς γεγονός στο οποίο αποδίδει την αύξηση των παραγγελιών κατά 20% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Παρόλο αυτά δεν υπάρχει στους περισσότερους η οικονομική δυνατότητα για μαζική προμήθεια. Οι παραγγελίες είναι συνήθως τμηματικές και καλύπτουν πρόσκαιρα τις ανάγκες.

«Οριακά το αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης.Οι παραγγελίες αφορούν συνηθέστερα 200 -300 λίτρα.Οι περισσότεροι πελάτες είναι ένοικοι μονοκατοικιών.Και φέτος οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν έβαλαν πετρέλαιο είτε γιατί δεν υπήρξε συμφωνία είτε γιατί η διαδικασία της επιδότησης γίνεται πιο πολύπλοκη».

Ελευθερία Μακρυγένη-thebest

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: