Οι 10 χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία στον κόσμο

Όταν μια επιχείρηση σκέφτεται να μετεγκατασταθεί σε κάποια άλλη χώρα, δίνει μεγάλη βαρύτητα στους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν εκεί. Η πρόσφατη έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ χρησιμοποιεί τον «συνολικό φορολογικό συντελεστή» ως το μέτρο του πόσο ανταγωνιστική είναι η χώρα, με χαμηλότερα ποσοστά.

Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής καθορίζεται ουσιαστικά από την Παγκόσμια Τράπεζα ως εξής:

Το συνολικό ποσό των φόρων είναι το άθροισμα των πέντε διαφορετικών τύπων φόρων και εισφορών οι οποίες καταβάλλονται, αφού αφαιρεθούν εκπτώσεις και απαλλαγές: Κέρδη ή φόροι εταιρικού εισοδήματος, φόροι νομικών προσώπων, κοινωνικές εισφορές και φόροι επί της εργασίας που καταβάλλονται από τον εργοδότη, φόρος περιουσίας, φόρος κύκλου εργασιών και άλλοι μικροί φόροι.

Δηλαδή περιλαμβάνει όλους τους φόρους επί της εργασίας που εμπίπτουν στον εργοδότη, αλλά όχι αυτούς που βαρύνουν τον εργαζόμενο.

Ρίξτε μια ματιά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά φορολογίας στον κόσμο.

10. Σιγκαπούρη: 18,4%.
Με τόσο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως βάση για τις ασιατικές επιχειρήσεις τους.

9. Γεωργία: 16,4%.
Από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Γεωργία είναι ένα από τα κράτη που είχαν ενστερνιστεί ένα χαμηλό φορολογικό μοντέλο, μειώνοντας κατ “επανάληψη τον αριθμό των φόρων και των συντελεστών τους.

8. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 14,8%.
Παρά το χαμηλό ποσοστό και την υψηλή κατάταξη, τα ΗΑΕ καταλαμβάνουν την 4η θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δείχνοντας πόσο χαμηλοί είναι οι φόροι σε αυτό το μέρος του κόσμου.

7. Ζάμπια: 14,8%.
Ο μεταλλευτικός κόμβος πρόσφατα θέσπισε φόρο ύψους 20% στα ανοικτά ορυχεία, ενώ στη συνέχεια τον μείωσε στο 9%, μετά από ισχυρές διαμαρτυρίες μεγάλων εταιρειών.

6. Σαουδική Αραβία: 14,5%.
Ο γίγαντας του πετρελαίου είναι σε θέση να διατηρεί τους επιχειρηματικούς του φόρους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των μαζικών εσόδων από το πετρέλαιο, αν και μπορεί να αποκτήσει προβλήματα σε λίγο καιρό, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

5. Λεσότο: 13,6%.
Σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες χώρες της λίστας, το Λεσότο είναι μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, η οποία έχει τον χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από κάθε άλλη αφρικανική χώρα.

4. Μπαχρέιν: 13,5%.
Η χώρα είναι λιγότερο πλούσια σε πετρέλαιο από ό,τι ορισμένοι από τους γείτονές της. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, δεν υπάρχουν φόροι σε εισόδημα, κέρδη κεφαλαίου, πωλήσεις, ακίνητα, τόκους, μερίσματα, royalties ή αμοιβές.

3. Κουβέιτ: 12,8%.
Το εμιράτο πρόσφατα απέρριψε την πρόταση του ΔΝΤ, να εισαγάγει φόρο επιχειρηματικών κερδών για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών του ελλειμμάτων.

2. Κατάρ: 11,3%.
Το Κατάρ κερδίζει όλες τις άλλες γειτονικές και πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες, ωστόσο έρχεται στη δεύτερη θέση της συνολικής κατάταξης.

1. Π.Γ.Δ.Μ.: 7,4%.
Είναι η μόνη χώρα με συντελεστή μικρότερο του 10% για τις επιχειρήσεις, ωστόσο το ΔΝΤ σημείωσε ότι φέτος ότι το δημόσιο χρέος της έχει διπλασιαστεί από το 2008, εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής.

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: