Ο Τσίπρας ζητά εξουσιοδότηση – Αναβρασμός σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο Τσίπρας ζητά εξουσιοδότηση   Αναβρασμός σε ΣΥΡΙΖΑ   ΑΝΕΛ
Την ώρα που σε Βρυξέλλες και Βερολίνο υπάρχουν θετικές αντιδράσεις για τα μέτρα — τα οποία αξιολογούνται απόν τους θεσμούς — στην Αθήνα υπάρχει μούδιασμα από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών.

Ο Πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας έστειλε σαφές μήνυμα στους βουλευτές του πως με απώλεια της δεδηλωμένης ο ίδιος «δεν θα γίνει Παπαδήμος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πολιτικές εξελίξεις.

Τα… όργανα έχουν αρχίσει από νωρίς. Πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος με κείμενό τους κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει τον εκβιασμό εκτιμώντας «ότι έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα».

Πληροφορίες θέλουν και άλλους βουλευτές, ειδικά από την Αριστερή Πλατφόρμα να απουσιάζουν από την κρίσιμη ψηφοφορία ή να επιλέγουν το «παρών».

Μετά από λίγη ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, με μήνυμά του στο Twitter γνωστοποίησε ότι δεν θα δώσει το «παρών» στη Βουλή για να ψηφίσει, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Ωστόσο επισημαίνει ότι θα ψηφίσει θετικά.
Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ η Ραχήλ Μακρή δήλωσε στη συνεδρίαση των επιτροπών ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.

Τα βλέμματα στρέφονται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, όπου υπάρχουν πληροφορίες για διαφοροποιήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του εισηγητή του κόμματος, Δημήτρη Καμμένου και του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν και μάλιστα ομόφωνα τη συμφωνία.

Σε περίπτωση που οι κυβερνητικοί βουλευτές που θα ψηφίσουν είναι λιγότεροι από 150, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα ναι μεν θα περάσουν, αλλά θα δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: newsbomb

17.55 Διαφοροποιήθηκε πριν λίγο με την παρέμβασή της με τραμένη φωνή στην επιστροπή της Βουλής για την εξουσιοδότηση: «Οι έλληνες πολίτες έδειξαν τόλμη, δεν ξέρω αν θα δείξετε και εσείς.Όπως είπε ο Γερός του Μωριά δεν συλλογιστήκαμε ποτέ πόσοι είμαστε» είπε η Βουλευτής.

17.41 Προσωπική παρέμβαση Πούτιν για την Ελλάδα: επικριτικός έναντι της ΕΕ για τα δάνεια που έδινε στην Αθήνα.

17.11:Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 21:00 και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

16.25: Δεν θα πάει στη Βουλή ο Βαρουφάκης το βράδυ. Όπως έγραψε στο twitter:

«ΤΟ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΨΕ ΨΗΦΙΣΩ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ – (προλαμβάνω τις διάφορες… ερμηνείες)».

Ωστόσο, με νέο του μήνυμα δηλώνει ότι στηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

16.16: Στις 5.30 θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ των ΑΝΕΛ, η οποία διεκόπη καθώς αυτή την ώρα ο Πάνος Καμμένος συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα

15.53: Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, είπε ότι είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μη φτάσουμε στο Grexit.

«Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του. Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει» τόνισε.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου…».

15.45: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας τους ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν πως θα υπάρξει το απόγευμα ομοψυχία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών.

15.41:Θέμα δεδηλωμένης φέρεται να έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμα. Ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του δήλωσε: Δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία. Αν δεν υπάρξει δεν συνεχίζουμε.

15.32: Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών. Το κείμενο έχει τις με υπογραφές των κ.κ. Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάση Πετράκο.

Στο κείμενο ασκείται μάλιστα κριτική στον κ. Αλέξη Τσίπρα γιατί τόσο καιρό έπρεπε να προετοιμαστεί συστηματικά η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Όπως λένε η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα.

15.28: Αλέξης Μητρόπουλος: Το Grexit δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.

15.13: Τους βουλευτές του προσπαθεί να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να υπερψηφίσουν την ελληνική πρόταση προς τους πιστωτές για την επίτευξη συμφωνίας. Η προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού, συναντά δυσκολίες καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις από τους βουλευτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως «αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις…Εδώ μιλάμε για ανατίναξη κράτους. Εδώ μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Άγνωστη παραμένει η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αφήνει ανοικτό εάν θα ψηφίσει το απόγευμα στη Βουλή την πρόταση της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, δεν αποκλείεται η Αριστερή Πλατφόρμα να κατεβάσει δική της πρόταση στη Βουλή.

Άγνωστο παραμένει τι στάση θα τηρήσουν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο τέως υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικό αριθμό βουλευτών.

15.05: Γ. Δραγασάκης: Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε, ποια πρέπει να είναι η θέση μας στην Ευρώπη.

Αυτό φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

14.46: «Ναι» στη συμφωνία θα ψηφίσει ο Αχαιός βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι «η εισήγησή μου, ναι, αυτή θα είναι να ψηφίσουμε τη συμφωνία και έχω εισπράξει και αρνήσεις».

Όπως δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ «υπάρχει έντονος προβληματισμός. Εγώ έχω ζυγίσει τα πράγματα… Η εισήγησή μου, ναι, αυτή θα είναι να ψηφίσουμε τη συμφωνία και έχω εισπράξει και αρνήσεις».

14.19: Αδιευκρίνιστη παραμένει μέχρι στιγμής η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός ΠΑΠΕ κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την ελληνική πρόταση.

Λαφαζάνης: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η θέση μου είναι σαφής και έχει καταγραφεί στην Κ.Ο. και στην κυβερνητική σύσκεψη, αλλά δεν γίνεται εδώ ψηφοφορία, ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή», δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν τι στάση θα κράτησει έναντι των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

14.09: Διαφώνησαν με την ελληνική πρόταση προς του πιστωτές, κατά πληροφορίες, οι Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Λαπαβίτσας και ο Θανάσης Πετράκος.

Ο τελευταίος είπε ότι μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ ενώ ο Κώστας Λαπαβίτσας είπε: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε γι´ αυτό γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Διαφοροποιημένος φέρεται και τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας με βουλευτές σε πηγαδάκια φέρεται να είπε πως: Πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει μια πιο ρητή δέσμευση από τους δανειστές στο ζήτημα του χρέους για να μην μας πουλήσουν όπως πούλησαν το Βενιζέλο το 2012

14.01 Στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου η συνεδρίαση του Eurogroup

12.43: Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξέφρασε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, την πλήρη διαφωνία του με την ελληνική πρόταση.

Ωστόσο, φέρεται να δήλωσε ότι .δεν πρόκειται να παραιτηθεί προκειμένου να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ωστόσο νεώτερες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, στο δελτίο των 12, αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν πρόκειται να υπογράψει υπέρ της πρότασης.

12.34: Λαφαζάνης στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας, δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και προοπτική για τη χώρα.

12.30: Τηλεδιάσκεψη αναφορικά με την ελληνική πρόταση θα έχουν το μεσημέρι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το Reuters.

12.17: Στις 7 το απόγευμα θα γίνει τελικά η συζήτηση στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

12.11: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφραζε σήμερα κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με άλλες του παρελθόντος, ενώ αναγνώρισε και την ύπαρξη δυσκολιών.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ ως ιδιαίτερα θετική προοπτική εκτιμάται ότι θα έχει η συζήτηση για το θέμα του χρέους, κάνοντας λόγο για «καλύτερο πακέτο για το χρέος».

11.35: Βίτσας: Προσπαθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο χρόνο συνεδρίασης στην Ολομέλεια και χρόνο προς αξιοποίηση στις επιτροπές. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το Eurogroup. Ψηφίζουμε για να δώσουμε εντολή στην ομάδα της διαπραγμάτευσης, για να κάνει τις επόμενες κινήσεις με στόχο από το απόγευμα του Σαββάτου να έχουμε συμφωνία. Το κλίμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια χαρά, όπως κάθε φορά.

Θα υπάρξουν βάρη και στους φτωχότερους αλλά αυτό προσπαθούμε να το μειώσουμε ή με άλλα μέτρα να το ισορροπήσουμε.

11.29 Μετατίθεται για αύριο, όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή μετά από αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να περάσει από τρείς επιτροπές σήμερα το σχέδιο νόμου!

Ετσι δεν αποκλείεται η διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια να ξεκινήσει αύριο νωρίς το πρωί και φτάσει οριακά στην φάση της ψήφισης με την έναρξη του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαίτηση των εταίρων μας να έχει την έγκριση του κοινοβουλίου το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ανεξάρτητα με την τελική μορφή που θα αποκτήσει και θα σταλεί και πάλι στην Αθήνα.

10.00 Μόλις προσήλθε στη Βουλή και στη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χωρίς να κάνει δήλωση στους δημοσιογράφους.

09.50 Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται ήταν εικοσάλεπτη και μεταξύ άλλων είπε ότι με το δημοψήφισμα δεν δόθηκε «εντολή» για έξοδο από το ευρώ, αλλά για επιδίωξη μιας καλύτερης συμφωνίας και ζήτησε τη στήριξή τους. Εδω που ήρθαμε ή θα μείνουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Δεν θα γίνω Παπαδήμος. Αυτή την ώρα τους βουλευτές ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

09.36 Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πριν από λίγα λεπτά έφτασε στη Βουλή, Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν θα υπάρχουν διαρροές είπε ότι κανείς δεν θ αναλάβει την ευθύνη να ρίξει μια κυβέρνηση 4 μηνών.

09.22 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα ο Γ. Σταθάκης προσερχόμενος στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ότι θα υπάρξει συναινετική διαδικασία

09.05 Έφτασε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ξεκινά η συνεδρίαση κεκελισμένων των θυρών – Δεν έχει προσέλθει ακόμα ο Π. Λαφαζάνης, μετέδωσε ο skai.

08.55 Συνεχίζεται η προσέλευση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Οι περισσότεροι δεν κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ωστόσο ο Ν. Ξυδάκης δήλωσε ότι θα προσπαθήσουμε για τη συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή Γερμανία. Πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το πολύ σκληρό πλαίσιο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ξεκίνησε η προσέλευση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, για να επικυρωθεί η πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Την πρόταση δεν υπέγραψαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πάνος Καμμένος και ήδη υπάρχουν φήμες για παραίτηση του πρώτου, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται.

Ο βουλευτής Νάσος Αθανασίου ερωτηθείς κατά την είσοδό του στη Βουλή για το αν ισχύουν οι φήμες για παραίτηση, είπε ότι δεν ασχολούμαστε με φήμες κι εκτίμησε ότι θα περάσει η πρόταση από την Κ.Ο.

Η αναπληρώτρια υπουργος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου δήλωσε: «Έχουμε συλλογικότητα», ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης είπε ότι σήμερα είναι η ημέρα των Οργάνων.
Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Είμαστε αισιόδοξοι για μια καλή συμφωνία, είπε κατά την είσοδό του στη Βουλή ο κ. Βούτσης.

Για την ολοκλήρωση των κομματικών διαδικασιών απομένει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προς το παρόν ανοιχτή ως προς τον χρόνο πραγματοποίησής της, με πιθανότερη ημέρα το Σάββατο.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: