Ιταλία: Σε υψηλό δεκαετίας οι αυτοκτονίες κρατουμένων στις φυλακές

Μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της Ιταλίας, με την πανδημία να έχει αφήσει το στίγμα της στην ψυχική υγεία των κρατουμένων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα δεκαετίας. Τα τελευταία τρία χρόνια και λόγω της πανδημίας, οι κρατούμενοι έγιναν ακόμα πιο δυστυχισμένοι.

Ο υπερπληθυσμός στα καταστήματα κράτησης αποτελεί χρόνιο πρόβλημα. Πέρυσι, ένα βίντεο που έδειχνε φρουρούς να χτυπούν κρατούμενους σε φυλακή κοντά στη Νάπολη προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Μέχρι στιγμής φέτος 84 κρατούμενοι έχουν αυτοκτονήσει, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να σημειώνεται την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters ο Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιος για τις φυλακές, Μάουρο Πάλμα, μιλώντας για «ζοφερά στατιστικά στοιχεία».

Ο πρόσφατος αριθμός συγκρίνεται με έναν ετήσιο μέσο όρο περίπου 50 αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και περίπου 60 σε καθένα από τα χρόνια που σημαδεύτηκαν από την Covid-19 το 2020 και το 2021.

Το ποσοστό αυτοκτονιών στις φυλακές στην Ιταλία ανέρχεται τώρα σε περίπου 15,4 ανά 10.000 κρατούμενους, έναντι ενός μέσου όρου 5,2 μεταξύ των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νέοι, με προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών οι αυτόχειρες

Ο Πάλμα είπε ότι οι τρόφιμοι που αυτοκτονούν είναι συχνά νέοι, με προβλήματα ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ουσιών, χωρίς σπίτι για να πάνε αφού αποφυλακιστούν και δεν διαθέτουν έναν καλό δικηγόρο που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει μια πρόωρη αποφυλάκιση ή ένα καθεστώς κατ’ οίκον κράτησης.

Όπως ανέφερε, μια νοοτροπία «κλειδώστε τους και πετάξτε το κλειδί» συνέβαλε στο να γίνουν οι φυλακές μέρη όπου οι άνθρωποι νιώθουν χαμένοι.

Η πανδημία επιδείνωσε το πρόβλημα

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: