Ο γρίφος των ανεξάρτητων

Ο γρίφος των ανεξάρτητων

Ο γρίφος των ανεξάρτητων
Στα κομματικά επιτελεία οι συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών γράφουν και σβήνουν ονόματα πιθανών υποστηρικτών της υποψηφιότητας Δήμα, αλλά και όσους δηλώνουν άμεσα ή έμμεσα ότι θα καταψηφίσουν.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και μετρούν ήδη 155 ψήφους . Ωστόσο υπολείπονται ακόμα 25 προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180.

Στο στρατόπεδο του όχι σίγουρες είναι 83 ψήφοι, 71 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 12 από το ΚΚΕ. Σε αυτές αν προσμετρηθούν και οι ψήφοι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τότε οι αρνητικές ψήφοι ανέρχονται στις 99.

Τόσο η πλευρά της κυβέρνησης, όσο και αυτή της αντιπολίτευσης δεν συγκεντρώνουν 180 και 121 ψήφους αντίστοιχα που εξασφαλίζουν ή μπλοκάρουν την εκλογή του Σταύρου Δήμα.

Βαρόμετρο παραμένουν οι γνώμες των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων , της ΔΗΜΑΡ και των δυο ομάδων των ανεξάρτητων βουλευτών που αθροίζουν συνολικά 24 ψήφους.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα καταψήφιζε την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα οι χθεσινές δηλώσεις της Μαρίας ΚόλλιαΤσαρουχά και του Παύλου Χαϊκάλη περιπλέκουν τα πράγματα, καθώς οι δυο βουλευτές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση εθνικής ανάγκης να ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα.

Από την πλευρά του πάντως ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται σίγουρος πως δεν θα υπάρξει διαρροή από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Χθες μάλιστα με τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκο Παππά, κάτι που από πολλούς ερμηνεύεται ως κίνηση να διαφανεί η απόλυτη συνεργασία των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων υπέρ της καταψήφισης του Σταύρου Δήμα.

Άγνωστη παραμένει και η στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς παρά το γεγονός ότι χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αποφάσισε ομόφωνα να ψηφίσει όχι.

Από τη δεξαμενή των 24 βουλευτών η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά το ναι 1516 βουλευτών και άρα απαιτούνται 910 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, εκτός και εάν υπάρξει και κάποια διαρροή από τη Χρυσή Αυγή που θεωρείται απίθανο, αν και οι δυο που την έχουν εγκαταλείψει, πιθανότατα θα ψηφίσουν ναι.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών θα ενταθούν οι παρασκηνιακές επαφές το επόμενο διάστημα, ενώ θα αναλάβουν δράση, εκτός από συγκεκριμένα γαλάζια και πράσινα στελέχη, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατσόπουλος εμφανίστηκε σιβυλλικός. Δεν είναι αργά, όμως, έστω και τώρα, έστω και τη 12η ώρα, στις 28 Δεκεμβρίου, να υπάρξει πρόταση εθνικής συνεννόησης που να την ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τους φασίστες () και μ” αυτή την πρόταση να πάμε σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2015 ανέφερε χθες.

Την απόφαση τους να σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες επαναβεβαίωσαν σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Εκτός από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υπάρχουν και δημόσιες τοποθετήσεις μελών του κυβερνητικού συνασπισμού που επιχειρούν να συσπειρώσουν την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Όσοι βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την καταστροφή που θα προκαλέσουν στη χώρα, είναι η θέση που διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, , μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

Βολές υπήρξαν και από τον βουλευτή της ΝΔ για όσους δεν ταχθούν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για το ανώτατο πολιτικό αξίωμα, φωτογραφίζοντας τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: