O αγώνας δρόμου για το Eurogroup και το επόμενο βήμα με το ν/σ “σκούπα”

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 24ης Μαϊου έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να «κλείσουν» τα ανοιχτά θέματα πριν από το καθοριστικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, ελπίζοντας στη συνέχεια σε ευνοϊκές αποφάσεις για

το θέμα του χρέους. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι απομένουν λεπτομέρειες να καθοριστούν, ενώ παράγοντες της τρόικας συμπληρώνουν ότι οι συζητήσεις θα είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν απαιτείται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, αποφασίστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλη με κανονικές διαδικασίες ένα νομοσχέδιο «σκούπα», που θα περιλαμβάνει τον επονομαζόμενο μηχανισμό «κόφτη», τα «κόκκινα δάνεια», το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους. Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 13 μέρες για να καλύψει τα κενά, προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Αναλυτικά πρέπει να προχωρήσει:

1. Στην ψήφιση και των άλλων δημοσιονομικών μέτρων που αφορά στους έμμεσους φόρους και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί.
2. Στην κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων.
3. Στη σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και εντός Ιουνίου θα πρέπει να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αννίκα Μπράιτχαρντ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι πρώτα θα ληφθούν τα μέτρα και μετά θα εκταμιευτεί η δόση. «Μαζί με την ψήφιση (την Κυριακή) της σημαντικής νομοθεσίας από την ελληνική Βουλή, το πεδίο έχει πλέον τεθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρντ. και πρόσθεσε ότι ότι και μετά την νομοθέτηση των προαπαιτουμένων το Eurogroup θα είναι «έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: