Νορβηγία: Οι ύποπτες επενδύσεις του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου με θέα… βάσεις του ΝΑΤΟ

Θορυβημένες από την έντονη επενδυτική δραστηριότητα που επιδεικνύει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην κτηματαγορά της Νορβηγίας είναι οι τοπικές Αρχές, καθώς τα δεκάδες νορβηγικά ακίνητα που περνούν το ένα πίσω από το άλλο στα χέρια του Ρωσικού Πατριαρχείου πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στρατιωτικές βάσεις.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dagbladet, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας σε απόσταση αναπνοής από Νορβηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τελευταίο της απόκτημα ένα παλιό «σπίτι προσευχής» στη Sereida, στην κοινότητα Μπέργκεν, με θέα στο Haakonsvern. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκεται η κύρια βάση του Βασιλικού Ναυτικού της Νορβηγίας και η μεγαλύτερη ναυτική βάση στις σκανδιναβικές χώρες. Σύμφωνα με το τοπικό Μητρώο, το 2016 οι χώροι αποκτήθηκαν από την Ενορία Θεοφανίων του Πατριαρχείου Μόσχας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό καθίσταται το γεγονός ότι το «σπίτι της προσευχής», σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το Haakonsvern, δηλαδή «το οικόπεδο επιτρέπει την παρατήρηση των εισόδων στο λιμάνι και μεγάλου τμήματος της ναυτικής βάσης», κατά το σχετικό δημοσίευμα.Το τελευταίο απόκτημα του Ρωσικού Πατριαρχείου είναι ένα παλιό «σπίτι προσευχής» στη Sereida, στην κοινότητα Μπέργκεν, με θέα στο Haakonsvern όπου βρίσκεται στρατιωτική ναυτική βάση.

Συγκεκριμένα, το Haakonsvern, έξω από το Μπέργκεν, είναι το πιο σημαντικό λιμάνι και παραδοσιακή βάση του νορβηγικού ναυτικού, όπου σταθμεύουν φρεγάτες, υποβρύχια και τα MTB. Δίπλα στην ναυτική βάση στεγάζεται και η Ναυτική Ακαδημία, η οποία εκπαιδεύει τους αξιωματικούς του νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σε απόσταση αναπνοής από το ΝΑΤΟ

Επιπλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιδόθηκε σε ένα μπαράζ αγοράς ακινήτων κατά την πενταετία 2017-2021 στη νορβηγική παράκτια περιοχή Rogaland, κατέχοντας πλέον σειρά από ακίνητα, όπως το Karmøy, το Kleppe και το Bryne. Το ακίνητο Kleppe αγοράστηκε από έναν αρχηγό εκκλησίας το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες από το μητρώο ιδιοκτησίας, ενώ το 2021 αποκτήθηκε το ενοριακό σπίτι Nordbø, στο Karmøy.


Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει στενές σχέσεις με τον τόσο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Επιπρόσθετα, στον οικισμό Στάβανγκερ υπάρχει η ενορία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, η οποία βρίσκεται περίπου 15 λεπτά με τα πόδια, σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου, από την έδρα του JWC – ΝΑΤΟ Joint Warfare Center, Πολεμικού Κέντρου του ΝΑΤΟ, ενώ μέχρι πέρυσι ο ιδιοκτήτης ήταν μέλος της διαχείρισης της εκκλησίας.

Εκτός αυτών, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και στην περιοχή Kirkenes, σε απόσταση μόλις 1 μιλίου, από τα σύνορα με τη Ρωσία. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Dagbladet, η ενορία του Αγίου Τρύφωνα του Pechenga αποκτήθηκε από τη ρωσική εκκλησία το 2015, ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία, πολύ περισσότερο όταν πολλοί Ρώσοι ζουν στη νορβηγική πλευρά των συνόρων και αναπτύσσουν έντονη εμπορική δραστηριότητα.Η ενορία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου, από την έδρα του JWC – ΝΑΤΟ Joint Warfare Center, Πολεμικού Κέντρου του ΝΑΤΟ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: