ΝΑΤΟ: Έχουμε ενδείξεις ότι η Κίνα, ίσως, σχεδιάζει να στηρίξει το Κρεμλίνο στον πόλεμο

Την ώρα που το Πεκίνο διατυμπανίζει ότι θα αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή για τον τερματισμό του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κρατάει μικρό… καλάθι υποστηρίζοντας ότι η Συμμαχία έχει δει κάποια σημάδια ότι η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει να στηρίξει το Κρεμλίνο.

«Έχουμε δει κάποια σημάδια ότι μπορεί να το σχεδιάζουν (οι Κινέζοι), γι’ αυτό και φυσικά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προειδοποιήσει κατά μιας τέτοιας κίνησης, καθώς αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Η Κίνα δεν πρέπει να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

Επιπλέον, κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει τα όποια σχέδια του θα συνιστούσαν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ, αν και δεν αποτελεί μέρος του πολέμου, θα υποστηρίξει την κυβέρνηση του Κιέβου «για όσο χρόνο χρειαστεί».

Ο γ.γ. γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπογράμμισε επίσης ότι η πιθανή κινεζική βοήθεια θα ισοδυναμούσε με την παροχή «άμεσης υποστήριξης σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και φυσικά -όπως κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-, η Κίνα δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να υποστηρίξει την παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ ή του διεθνούς νόμου».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον ανώτερο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Γουάνγκ Γι, εγείροντας υποψίες ότι το Πεκίνο μπορεί να είναι έτοιμο να προσφέρει στη Μόσχα ισχυρότερη υποστήριξη.

Την ίδια ώρα, η Κίνα δεν διαβουλεύτηκε με το Κίεβο για το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει στα… σκαριά για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Η Κίνα δεν διαβουλεύτηκε μαζί μας», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει υποσχεθεί να δημοσιεύσει την δική του «πολιτική λύση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας, με αφορμή την αυριανή, πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: