Σήμερα απολογείται ο πατέρας Αντώνιος – Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μαρτύρων

Με πολυσέλιδο υπόμνημα θα επιχειρεί να αντικρούσει τις σε βάρος του βαριές κατηγορίες ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρας Αντώνιος, ο οποίος έπειτα από προθεσμίες που έχει λάβει, αναμένεται να προσέλθει σήμερα ενώπιον των δυο εισαγγελέων ανηλίκων Αικατερίνης Κοπελάκη και Δάφνης – Κυριακής Τσιχλή, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος  το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση  αλλά και το πλημμέλημα και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες.

Τα δυο αυτά αδικήματα για τα οποία ο ιδρυτής της ΜΚΟ κλήθηκε σε ανωμοτί εξέταση στηρίζονται στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι δυο εισαγγελείς στην οποία περιλαμβάνονται μαρτυρίες για σeξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και σκληρές σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές με ξύλο, τιμωρίες, στέρηση φαγητού, καταναγκαστική εργασία εντός δομών της ΜΚΟ.

Οι καταγγελίες 

Ειδικότερα, στις καταγγελίες για σeξουαλική κακοποίηση σε βάρος του πατρός Αντωνίου είχε προχωρήσει δυο έφηβοι ηλικίας 19 και 15 ετών. Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του στις αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον ιδρυτής της ΜΚΟ για σeξουαλική κακοποίησή του και την κατάθεσή του είχε αποκαλύψει το «Θέμα»: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου …», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο 19χρονος για να περιγράψει ακόμη και άλλα σκληρά σκηνικά σeξουαλικής κακοποίησής του από τον πατέρα Αντώνιο το διάστημα που ήταν φιλοξενούμενος σε δομή της ΜΚΟ. Τη καταγγελία αυτή του 19χρονου  «διαδέχθηκε» η κατάθεση ενός ακόμη εφήβου ηλικίας 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε σeξουαλική κακοποίησή του από τον πατέρα Αντώνιο.

Υπενθυμίζεται πως οι συνήγοροι του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ έχουν παραλάβει τη δικογραφία στις 9 Ιανουαρίου και εκτός νέας προθεσμίας (αν για παράδειγμα υπάρξουν νέα στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στο φάκελο της υπόθεσης) σήμερα θα καταθέσει στις εισαγγελείς το υπόμνημά του, με το οποίο θα αντικρούσει τα όσα οι δυο έφηβοι και άλλοι μάρτυρες του προσάπτουν. Βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα του ιδρυτή της ΜΚΟ αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι καταγγελίες σε βάρος του οφείλονται σε ιδιοτελή κίνητρα, δεν έχουν βάση και αποτελούν μέρος ενός επικοινωνιακού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του.

Όμως το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και μάλιστα κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση δεν είναι το μόνο αδίκημα που ο ιερέας θα κληθεί να αντικρούσει. Η κλήση που έλαβε αφορά και στο πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες αδύναμων προσώπων, κατά συρροή. Οι καταγγελλόμενες σωματικές κακοποιήσεις και οι άγριες τιμωριτικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών τελούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από εργαζόμενους σε τρεις δομές της Κιβωτού (σε Αθήνα, Χίο και Βόλο) κατά την τριετία 2020-2022. Για το λόγο αυτό, κάποια από τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν από τις εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις επίσης με την ιδιότητα υπόπτου. Το αδίκημα για το οποίο καλούνται να καταθέσουν είναι σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων. Και οι συγκεκριμένοι πρώην εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις με έγγραφο υπόμνημα με το οποίο θα αντικρούουν τις καταγγελίες.

Την  ίδια στιγμή πάντως πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ξυλοδαρμούς και απειλές σε βάρος σημαντικών μαρτύρων, ανάμεσά τους και ο 15χρονος που έχει καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια.

Η αναφορά των επικεφαλής της Δομής στον Συνήγορο του Πολίτη στις 15/2 – Τα ερωτήματα και ο ρόλος αστυνομικών

Οπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», σε αναφορά των επικεφαλής της δομής προς τον Συνήγορο του Πολίτη την 15η Φεβρουαρίου περιγράφονται εκβιασμοί και ξυλοδαρμοί μαρτύρων, όπως επίσης και πιέσεις προς τον έναν τουλάχιστον από τους καταγγέλλοντες τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια. Ερωτήματα εγείρονται και για τον ρόλο αστυνομικών που υπηρετούν σε κεντρικό τμήμα της Αθήνας. Φέρονται να αρνήθηκαν να παραλάβουν καταγγελία από την κοινωνική λειτουργό της δομής εις βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης, με αρμοδίους αξιωματούχους να σχολιάζουν ότι ένστολοι από το εν λόγω τμήμα αμείβονταν ατύπως για υπηρεσίες security που παρείχαν σε χώρο της δομής.

Στην αναφορά της «Κιβωτού» προς τον Συνήγορο του Πολίτη περιγράφεται αρχικά η επίσκεψη στα μέσα Ιανουαρίου ενός 18χρονου σε δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο. Σε συνομιλίες του με εργαζομένους στη δομή φέρεται να είπε ότι σχετικά με τις καταγγελίες περί ασέλγειας «όλα είναι ψέματα και κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν τον Πάτερ». Φέρεται ακόμα να προσπάθησε να προσεγγίσει τον 15χρονο καταγγέλλοντα τον πατέρα Αντώνιο, δίχως πάντως να τα καταφέρει.

Στις αρχές Φεβρουαρίου τον 15χρονο προσπάθησε να επισκεφθεί στη δομή του Βόλου ένας ακόμα πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού». Ο ηλικίας 19 ετών νεαρός φέρεται αρχικά να αποπειράθηκε να μπει στη δομή και αφού απέτυχε περίμενε να συναντήσει τον 15χρονο σε στάση λεωφορείου κατά την επιστροφή του από το σχολείο. Δεν τα κατάφερε καθώς ο 15χρονος που έχει καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια, συνοδευόταν από παιδαγωγό της «Κιβωτού».

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο ξυλοδαρμός ενός ανήλικου αγοριού ηλικίας επίσης 15 ετών, που φιλοξενείται στην «Κιβωτό». Στην αναφορά των υπευθύνων της δομής προς τον Συνήγορο του Πολίτη αναφέρεται ότι το αγόρι εκμυστηρεύθηκε αρχικά σε υπάλληλο της «Κιβωτού» ότι «φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιότητα», καθώς και ότι στις 11 το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δύο αγνώστους, κοντά στην κεντρική δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό.

Στην κατάθεσή του στο Α.Τ. Κολωνού ο 15χρονος αναφέρει ότι οι δράστες, ενώ τον χτυπούσαν τον ρωτούσαν επί λέξει «είσαι με τη μεριά της Κιβωτού, του πάτερ;». Ο συγκεκριμένος ανήλικος είχε στα μέσα Ιανουαρίου δώσει κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι ο 19χρονος καταγγέλλων τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια «είναι κακός χαρακτήρας, παίζει θέατρο και γι’ αυτό λέει ψέματα για τον πάτερ». Στην επιστολή της «Κιβωτού» προς τον Συνήγορο (την 15η Φεβρουαρίου 2023) υπάρχουν ακόμα αναφορές για τηλεφωνήματα που κάνουν στελέχη της προηγούμενης διοίκησης προς εργαζομένους της δομής. Στις τηλεφωνικές αυτές κλήσεις τα μέλη της έκπτωτης διοίκησης κατηγορούν τους υπαλλήλους ότι βρίσκονται πίσω από τις «ψευδείς», όπως τις χαρακτήρισαν, καταγγελίες εις βάρος του πατέρα Αντωνίου.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: