«Μόρφωση για όλα τα προσφυγόπουλα…»

 

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων με ανακοίνωση της για το ζήτημα της Εκπαίδευσης των Προσφυγόπουλων τονίζει:

«Με αφορμή το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που μένουν στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο και την κουβέντα  που άνοιξε για το θέμα αυτό ως Ένωση γονέων  θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Σήμερα, πάνω από  60000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά.Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, που να περιλαμβάνει τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας, μιας ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα που επιθυμούν για τελικό προορισμό τους. Αυτό πρέπει να γίνει και για τα παιδιά του καταυλισμού στο Κουτσόχερο.

Η Ένωσή μας, εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία , γονείς όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν έμπρακτα, την αλληλεγγύη τους στο δράμα των προσφύγων, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρουχισμό, με μεγάλη ανταπόκριση. Ταυτόχρονα με την εκδήλωση της πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ικανοποίηση του βασικού αιτήματός τους: να σταματήσει εδώ και τώρα ο εγκλωβισμός τους, να μπορούν να μετακινηθούν στις χώρες του τελικού προορισμού τους, παρά την πολιτική της Ε.Ε, που αποτελεί δέσμευση και της ελληνικής κυβέρνησης, παραβιάζοντας ακόμα και τις διεθνείς συνθήκες.

Ταυτόχρονα το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όπως εμβόλια, για την πρόληψη ασθενειών.

Στα σχολεία δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για το μίσος του ρατσισμού, του φασισμού και των διακρίσεων. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Είμαστε ένας λαός που έχει γνωρίσει καλά τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση.

Καλούμε τους γονείς να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σ’ αυτούς  που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, που στερούν στα μικρά προσφυγόπουλα το σχολειό. Να αγωνιστούν για τα μορφωτικά δικαιώματα και το μέλλον όλων των παιδιών – Ελληνόπουλων, μεταναστών και προσφυγόπουλων και να διεκδικήσουν επαρκείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές.

Να απομονώσουν αυτούς που εκμεταλλεύονται την αγωνία των γονιών για να σπείρουν εθνικιστικά, συντηρητικά, ρατσιστικά, απάνθρωπα  ιδεολογήματα.

Το μάθημα της αλληλεγγύης να αποτελέσει την πιο ουσιαστική παιδεία για τα παιδιά μας.

 

topika

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: