Μήνυμα από την ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας

Νέα επικοινωνία είχε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι

Νέα επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, είχε ο υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μπορέλ ζήτησε «επείγουσα δράση» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις περιοχές της Λευκορωσίας που συνορεύουν με την ΕΕ, αλλά και την αντιμετώπιση των «ανθρωπιστικών δεινών» των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί. Ειδικότερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει:

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών Μακέι σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Λευκορωσία.

Ζήτησα επείγουσα δράση για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις περιοχές της Λευκορωσίας που συνορεύουν με την ΕΕ και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών δεινών των εγκλωβισμένων εκεί». Η προηγούμενη επικοινωνία που είχαν ήταν την περασμένη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα το ασύλληπτο δράμα που εκτυλίσσεται στα συνορα της Λευκορωσίας, σε ένα πεδίο αντικρουόμενων συμφερόντων που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Στη θλιβερή λίστα των θυμάτων της εργαλειοποίησης των μεταναστών ένα μικρό αγόρι από το Κουρδιστάν. Ο 9χρονος, με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του, βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου 4.000 μετανάστες συνολικά έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με Πολωνούς συνοροφύλακες, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία.

Μία αντιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: