Ροντ Στιούαρτ: Αρνήθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για να εμφανιστεί στο Κατάρ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κατάρ, πλήττεται από αμφιβολίες και επικρίσεις μετά την αποκάλυψη του Ροντ Στιούαρτ ότι απέρριψε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να εμφανιστεί εκεί.

Η επιλογή του Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει τραβήξει την προσοχή στις συστηματικές διακρίσεις του έθνους σε βάρος των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, καθώς και στο υψηλό ποσοστό πρόσφατων θανάτων μεταξύ των μεταναστών εργατών σε οικοδομικά έργα.

Ο Στιούαρτ ισχυρίστηκε ότι «του προσφέρθηκαν πολλά χρήματα, πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, για να παίξει εκεί πριν από 15 μήνες», αλλά αποφάσισε να αρνηθεί λόγω των πολιτικών αναταραχών στη χώρα. «Δεν είναι σωστό να πάω. Και οι Ιρανοί θα έπρεπε να είναι επίσης έξω για την προμήθεια όπλων», συνέχισε.

Υπό διαρκή αμφισβήτηση το Κατάρ

Το Κατάρ είναι υπό αμφισβήτηση λίγες ημέρες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο διευθύνων σύμβουλος της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, Νασάρ αλ-Κατέρ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι όλοι οι θεατές «ανεξαρτήτως φύλου, (σeξουαλικού) προσανατολισμού, θρησκείας, φυλής» θα πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς.

Αφού ένας κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο AP ότι οι σημαίες του ουράνιου τόξου, σύμβολο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους φιλάθλους για τη δική τους προστασία, οι αρχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναγκάστηκαν να κάνουν πρόσθετα σχόλια.

Ενώ διασημότητες όπως ο Βρετανός κωμικός Τζο Λάιτσετ έχουν κατακεραυνώσει το Κατάρ για τη συμφωνία χορηγίας, η χώρα έχει προσλάβει αστέρια του αθλητισμού όπως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως αμειβόμενους πρεσβευτές για την περίσταση. Ο Λάιτσετ έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί ότι θα συνεισφέρει 11.772 δολάρια σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για ομοφυλόφιλους αν ο Μπέκαμ ακυρώσει τη συμφωνία πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Ο Λάιτσετ δήλωσε ότι αν ο Μπέκαμ προβεί στη συνεργασία, θα τεμαχίσει τα μετρητά ζωντανά στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι παίκτες του προπονητή της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα μιλήσουν κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η Dua Lipa, το Σαββατοκύριακο διέψευσε τις φήμες ότι θα εμφανιστεί στο Κατάρ και απαίτησε από τη διοργανώτρια χώρα να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι ο Jung Kook των BTS, ο οποίος συνέβαλε και στη μουσικό σποτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: